Consumentenbond: 'goedkopere' refurbished iPhones zijn flinke gok

tijd van publicatie Aangepast
ANP

Opgelapte iPhones zijn lang niet altijd een goed alternatief voor een gloednieuw toestel. Dat meldt de Consumentenbond, die zogenoemde refurbished toestellen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de toestellen vaak nauwelijks goedkoper zijn dan nieuwe toestellen en dat ze vaak minder goed werken.

De Consumentenbond heeft een steekproef gehouden waarbij achttien opgelapte iPhone 6s-toestellen zijn getest. Slechts zes daarvan waren volgens de onderzoekers een goede aankoop.

Geen enkele aanbieder stopt volgens de Consumentenbond in elke iPhone een nieuwe batterij, waardoor de meerderheid onder de maat presteert. Ook vertoonden toestellen gebruikssporen of waren ze vuil. Niet alle winkels leverden de originele accessoires mee bij de telefoons.

De beeldkwaliteit was bij de meeste modellen wel in orde, al hadden sommige wel een kleine kleurafwijking vergeleken met nieuwe iPhones in dezelfde serie. Ook de camera vertoont soms minimale afwijkingen in kleur, scherpte en belichting.

De gemiddelde aankoopprijs van een opgelapte iPhone lag 72 euro lager dan die van een gloednieuw toestel, wat volgens de bond relatief weinig is. Ook bij andere modellen is de besparing volgens de Consumentenbond minimaal. In een enkel geval is een opgelapt model zelfs duurder dan een nieuw toestel.

Wanneer verkopers over hoge kortingen tot wel 44 procent spreken, wordt dat percentage volgens de Consumentenbond gebaseerd op de adviesprijs voor een nieuw toestel. "De actuele laagste prijs ligt echter veel lager en de aanbieders stellen de zaken dan ook te rooskleurig voor."

Gebruikers positief

Naast de steekproef heeft de Consumentenbond ook een vragenlijst voorgelegd aan een panel van 11.000 respondenten. Zo'n 500 van hen hebben een refurbished smartphone en het merendeel wil er in de toekomst weer een kopen. Een op de tien respondenten zegt dat er iets mankeerde aan de batterij. Bij een op de twintig was er iets met het scherm.

STER Reclame