NOS NieuwsAangepast

Nieuw-Zeeland zet nieuw virus in tegen konijnenplaag

Nieuw-Zeeland gaat een wilde konijnenplaag te lijf met een speciaal daarvoor ontwikkeld dodelijk virus. Het wordt de komende maanden uitgezet op het Zuidereiland. Het roeit alleen konijnen uit.

Boeren in de Otago-regio klagen al jaren over de schade die wilde konijnen in weilanden aanrichten. Ze eten gras en hooi en graven holen. Dat zou een schade van 30 miljoen euro per jaar opleveren. Daar komen nog 15 miljoen euro aan bestrijdingskosten bij.

Het nieuwe Zuid-Koreaanse RHDV1 K5-virus tast de organen aan en veroorzaakt koorts, krampen, klonteringen in het bloed en problemen met de ademhaling. Een konijn dat het oploopt, sterft binnen twee tot vier dagen.

Blij

Boeren zijn er uiteraard blij mee. "Sommige boeren zijn radeloos", zegt een woordvoerder van een boerenorganisatie tegen de BBC.

Een dierenwelzijnsorganisatie vindt het besluit teleurstellend, omdat de konijnen pijn zullen lijden. "Wij pleiten voor een minder wrede oplossing", zegt een woordvoerder. Ze wijst ook op de kans dat tamme konijnen worden getroffen. Het ministerie van Landbouw bestrijdt dat. In Australië zou het virus geen slachtoffers onder huisdieren hebben gemaakt.

Konijnen zijn in de negentiende eeuw naar Nieuw-Zeeland gebracht, waar ze uitgroeiden tot een plaag. Ook in de jaren negentig werd een dodelijk virus uitgezet dat alleen konijnen treft, maar twintig jaar later zijn de konijnen er immuun voor geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl