Alireza Jahanbakhsh
NOS VoetbalAangepast

Jahanbakhsh: zelf scoren? Ik geef liever een assist

Alireza Jahanbakhsh hoopt vanavond met AZ de bekerfinale te bereiken. De Iraniër is bezig aan een sterk seizoen. Hij staat met elf competitiedoelpunten op een gedeelde derde plaats op de topscorerslijst van de eredivisie. Menig aanvaller zou jaloers zijn op zo'n score. Alleen Steven Berghuis en Hirving Lozano, ook buitenspelers, scoorden vaker.

Maar Jahanbakhsh vindt die ranglijst helemaal niet zo interessant. Sterker nog, doelpunten maken heeft voor hem geen prioriteit. "Ik vind het geven van een assist belangrijker." Ook dat gaat hem goed af. Tot nu toe stelde hij acht keer een ploeggenoot in staat te scoren.

"Als buitenspeler moet je mooie ballen geven aan je spits of de andere aanvallers", zegt de bescheiden Jahanbakhsh. "Echt waar, ik ben blijer met mijn assists dan met mijn goals."

AZ vergaart dit seizoen veel punten, het staat stevig op de derde plaats. Maar nog meer dan punten oogst de ploeg complimenten. De attractieve speelwijze van het elftal van John van den Brom wordt geregeld gezien als lichtpunt in donkere tijden van het Nederlandse voetbal.

"AZ is de voorbeeldclub van Nederland, met mooi voetbal en een goede jeugdopleiding", zei technisch manager Ron Jans van FC Groningen eind vorig jaar in Studio Voetbal.

Pierre van Hooijdonk deed er vorige week een schepje bovenop. "Op dit moment is AZ de best voetballende ploeg van Nederland. Feyenoord komt daar niet aan. PSV en Ajax ook niet."

Jahanbakhsh met twaalf treffers belangrijk voor AZ

'We moeten gewoon oefenen'

Kansen creëren is het probleem niet voor AZ. Scoren daarentegen wel. Neem het duel met Sparta van afgelopen weekend. 33 schoten, waarvan 16 op doel, en toch was het niet voor het eerst dit seizoen billenknijpen. Het bevrijdende doelpunt van Oussama Idrissi kwam vlak voor tijd, maar al diverse keren viel de winnende goal niet en moest AZ met een punt genoegen nemen.

Wat is daaraan te doen? "Oefenen...", is het nuchtere antwoord van Jahanbakhsh. "Elke dag weer oefenen op de trainingen. Wout Weghorst, de andere aanvallers en ik moeten de kansen gewoon afmaken."

"De wedstrijd tegen Roda JC was bijvoorbeeld een grote teleurstelling. In een thuiswedstrijd zo veel kansen krijgen maar niet scoren, dat is niet goed. We willen in de topdrie eindigen en dan moet je winnen."

Een bescheiden applausje van Jahanbakhsh na het gelijkspel tegen Roda JC

Jahanbakhsh, bezig aan zijn derde seizoen in Alkmaar, weet wat er beter moet. "We doen alles als een team, verdedigen en aanvallen. Maar in de laatste fase moeten we nog meer concentratie tonen. Die concentratie moeten we de hele wedstrijd vasthouden."

Naar het WK?

Voor Jahanbakhsh kan het seizoen na de eventuele bekerfinale nóg een mooi toetje krijgen. Hij hoopt een plekje te verdienen in de Iraanse selectie voor het WK voetbal.

"Als voetballer heb je altijd de droom om daar te spelen. We hebben een goed team, het is een jonge ploeg. Hopelijk kunnen we iets moois doen om de mensen in Iran blij te maken."

Jahanbakhsh onderhoudt regelmatig contact met de bondscoach. "Een keer per maand bellen we, hij vraagt dan hoe ik me voel. Voor mij is het belangrijk om fit te blijven en elke wedstrijd goed te blijven presteren. Het WK is toch het mooiste toernooi om te spelen, voetbal van het hoogste niveau."

Maart 2017: Jahanbakhsh tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd voor Iran

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl