Dirk Kuijt en de KNVB-beker in De Kuip
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord heeft al bijna acht jaar geen bekerduel in Kuip verloren

Het gevoel is niet goed, het spel is ondermaats en de resultaten zijn dramatisch. Maar met een bekerwinst kan Feyenoord het seizoen nog enigszins kleur geven. Vanavond moet in De Kuip ten koste van Willem II de finale worden behaald.

De Rotterdammers kunnen in ieder geval bogen op een indrukwekkende statistiek. De laatste keer dat Feyenoord namelijk in eigen stadion werd uitgeschakeld in de beker was in september 2010.

Delorge en Cissé

Om even een beeld te schetsen: Feyenoord trad toen aan met Rob van Dijk in de goal, een centrum met Stefan de Vrij en André Bahia en Fedor Smolov was die avond invaller in een halfvolle Kuip. Aan de overkant stonden de Limburgers met onder meer Ruud Vormer, Pa-Modou Kah en invaller Stein Huysegems in de ploeg.

Na honderdtwintig minuten voetbal stond het 1-1 na goals van Laurent Delorge en Sekou Cissé. Roda bleek de beste in de strafschoppenserie.

Roda JC viert feest na het winnen van de strafschoppenserie in De Kuip

Voor de laatste bekernederlaag in reguliere speeltijd moeten we nog iets verder de geschiedenisboeken in. Dat was namelijk in mei 2010 tijdens de dubbele bekerfinaleontmoeting met Ajax.

Het werd toen door veiligheidsoverwegingen niet mogelijk geacht om beide supportersgroepen in De Kuip toe te laten, waardoor de finale over twee duels werd gespeeld.

Ajax had in Amsterdam met 2-0 gewonnen door twee treffers van Siem de Jong. In Rotterdam maakte Luis Suaréz al na vier minuten met een afstandsschot een einde aan het sprankje hoop dat Feyenoord nog had om de cup te winnen. Het werd uiteindelijk 1-4.

Luis Suárez houdt namens Ajax de beker omhoog na de gewonnen finale tegen Feyenoord

Het moge duidelijk zijn dat Feyenoord in eigen huis ijzersterk presteert. Met als hoogtepunt misschien wel de 1-0 zege op aartsrivaal Ajax in de derde ronde van het seizoen 2015/2016. Joël Veltman werkte de bal toen in de 95ste minuut in zijn eigen goal.

Of de finale tegen FC Utrecht in datzelfde jaar. Voor het eerst sinds 2008 pakte Feyenoord toen weer een prijs. Eljero Elia werd de gevierde man na zijn winnende treffer. Of de 2-0 winst op PSV vorige maand in de kwartfinales?

Wat verder opvalt: de club aan de Maas speelde al z'n bekerwedstrijden dit seizoen in de eigen Kuip. Als de ploeg van Giovanni van Bronckhorst dit jaar de finale haalt, wordt het de zesde bekerwedstrijd in De Kuip voor Feyenoord. Grappig detail: bij die eventuele finale is Feyenoord de uit-spelende ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl