NOS NieuwsAangepast

Gigantische vetbergen in de riolering baren Londen zorgen

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Het was een uitermate onsmakelijk gezicht eind vorig jaar, toen rioolwerkers in Londen met man en macht stukken hakten uit de zogeheten 'monstervetberg' in het riool onder de wijk Whitechapel.

De actie was dringend nodig. Verschillende kelders en souterrains in de wijk stonden vol met rioolwater, omdat zich onder de grond decennialang een gigantische berg van vet, make-updoekjes, luiers, tampons en condooms had opgehoopt die voor verstopping zorgde.

De berg was zonder meer gigantisch: 250 meter lang en 130 ton zwaar. Daarmee was hij langer dan de Tower Bridge en zwaarder dan elf dubbeldekkerbussen.

Hoe kon de vetberg in White Chapel ontstaan? Correspondent Tim de Wit legt het uit:

Zo ontstond de vetberg in het riool van Londen

Het probleem is dat het Londense riool verouderd is. Het netwerk is aangelegd in de Victoriaanse tijd, aan het eind van de 19e eeuw, en is niet voorzien op de miljoenen extra inwoners die de stad er sinds die tijd bijgekregen heeft.

Bovendien is het consumptiepatroon van de Londenaren veranderd. Ze gebruiken veel meer vet en spoelen dingen door als tampons, gezichtsdoekjes of luiers, die niet-afbreekbaar plastic bevatten.

Een paar zwembaden vol

De Londense gemeenteraad maakt zich grote zorgen over het toenemende probleem van de vetbergen. Ook op andere plaatsen duiken ze op onder de grond.

"Dat kan catastrofale gevolgen hebben", zegt ambtenaar Leonie Cooper van de gemeente Londen. "Als er een hoofdleiding van het riool scheurt, lekt er binnen een paar minuten een enorme hoeveelheid rioolwater uit. Dat heb je het over een paar zwembaden vol."

Onder Londen lopen 3200 kilometer rioolbuizen. Het zou een mega-operatie zijn om die allemaal te vervangen, en enorm kostbaar.

Museum

Toch zijn weinig Londenaren zich bewust van het probleem. Om er aandacht voor te vragen, is in het Museum of London nu een stuk uit de uitgehakte vetberg van Whitechapel tentoongesteld. "We willen laten zien dat dit de consequenties zijn", zegt Sharon Robinson, conservator van het museum. "Wij zorgen er als Londenaren zelf voor dat deze monstervetbergen ontstaan en dat ze onder onze voeten maar doorgroeien."

In het Museum of London is sinds kort een stuk uit de vetberg tentoongesteld

De tentoonstelling is niet de enige poging om het bewustzijn van Londenaren te vergroten. Ook de overheid probeert er met allerlei campagnes voor te zorgen dat Londenaren zich bewuster worden van hun gedrag, en hun sanitaire afval in de prullenbak gooien in plaats van het door de wc te spoelen.

Als dat niet gebeurt, is het een kwestie van tijd voor de volgende monstervetberg zich aandient.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl