NOS Nieuws

Kapitaalinjectie van 2 miljard euro voor Disneyland Parijs

Meer Frozen, meer Star Wars en meer Marvel-superhelden. Eigenaar The Walt Disney Company investeert twee miljard euro in de uitbreiding en vernieuwing van Disneyland Parijs.

De topman van het Amerikaanse bedrijf zegt vertrouwen te hebben in de Europese economie "en de Franse in het bijzonder". Volgens het bedrijf is de uitbreiding een van de grootste projecten in het beroemde pretpark sinds de opening in 1992.

Er komen drie nieuwe gebieden in de bestaande parken, gebaseerd op de film Frozen, de Star Wars-reeks en de verschillende Marvel-films. Ook komen er nieuwe attracties en meer live entertainment. De verbouwing begint in 2021 en wordt in verschillende fases uitgevoerd.

Dieprode cijfers

De Amerikaanse kapitaalinjectie is zeer welkom, want de vorige eigenaar van het pretpark - Euro Disney - kon maar weinig investeren. In de crisis schreef het bedrijf dieprode cijfers. De Fransen hadden te optimistische verwachtingen over bezoekersaantallen en zeulden een grote schuldenlast met zich mee.

Ook de laatste paar jaar was het in het pretpark rustiger dan gehoopt, mede vanwege de terroristische aanslagen in Frankrijk. In 2016 daalde het bezoekersaantal met tien procent en maakte Euro Disney 858 miljoen euro verlies.

Afgelopen juni kwam Euro Disney in handen van het Amerikaanse moederbedrijf. Dat haalde het bedrijf vrijwel meteen van de beurs.

Toerisme

Sinds 1992 bezochten 320 miljoen mensen Disneyland Parijs. Het pretpark is verantwoordelijk voor ruim 6 procent van de totale inkomsten uit toerisme in Frankrijk. Het park heeft zo'n 16.000 medewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl