Terpstra snoert critici de mond bij start Waals wegseizoen

Aangepast
Niki Terpstra AFP

Niki Terpstra heeft zijn teleurstellende optreden in de Vlaamse opening van het wegseizoen (52ste in de Omloop Het Nieuwsblad en 54ste in Kuurne-Brussel-Kuurne) weggepoetst met een knappe overwinning in de GP Le Samyn, de openingskoers van het Waalse wegseizoen.

Ploegleider Wilfried Peeters had na de Omloop nog zijn ontevredenheid geuit over het optreden van Terpstra: "We moeten niet ontkennen dat wij op zo'n parcours Terpstra verwachten, maar die is niet in koers geweest."

Een paar dagen later diende de Noord-Hollander zijn ploegleider op sportieve wijze van repliek.

Solo over de meet

Terpstra sprong in de GP Le Samyn op 16 kilometer van de finish weg bij zijn Waalse QuickStep-ploegmaat Philippe Gilbert en de Franse Direct Energie-renner Damien Gaudin en kwam daarna solo over de meet.

Niki Terpstra
@NikiTerpstra
1 jaar geleden

QuickStep had zes renners mee in een kopgroep van zestien man. Twee van hen, Gilbert (de winnaar van 2008) en Terpstra (de winnaar van 2016), bleven voorin over met Gaudin. En die werd in de tang genomen.

Hij kon nog wel Gilberts demarrage pareren, op 17 kilometer van de meet. Maar toen Terpstra direct daarna gas gaf, moest hij passen.

"We hebben driekwart van de wedstrijd stevig doorgetrokken. Zo kregen we het warm", vertelde Terpstra bij de Belgische tv-zender VTM. "Nu, net na de finish, koelen we snel weer af. Het is verschrikkelijk. Maar Philippe en ik hebben het ploegenspel wel goed afgerond, dat is in het verleden wel eens anders geweest. We waren sterk genoeg."

Roompot - Charles Cycling Team [backup]
@Snipercycling
Proficiat @NikiTerpstra met de overwinning in #LeSamyn. Het peloton, met onze jongens, kon de koplopers niet meer bijbenen. #snipercycling #aimhigher
1 jaar geleden

Het is Terpstra's eerste individuele overwinning sinds de Eneco Tour in 2016. Vorig jaar reed Terpstra met een derde plaats wel op het podium in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Tours en hij werd vierde in Gent-Wevelgem.

Ook succes bij de vrouwen

Ook bij de vrouwen was er Nederlands succes. Janneke Ensing bleef in de sprint van een kopgroep van zes landgenote Floortje Mackaij en de Australische Lauren Kitchen voor.

STER Reclame