Giovanni van Bronckhorst
NOS VoetbalAangepast

Van Bronckhorst denkt nog niet aan opstappen

Willem van Hanegem. Leo Beenhakker. Giovanni van Bronckhorst. Drie trainers die met Feyenoord in de laatste dertig jaar kampioen werden. Maar ook drie trainers die het succes geen vervolg konden geven in Rotterdam-Zuid.

Na de competitienederlaag in De Kuip tegen PSV bedraagt de achterstand van de regerend kampioen op de koploper al 23 punten. En dus is de KNVB-beker echt de laatste strohalm voor de Rotterdammers.

En dus kan de halve finale tegen Willem II, woensdag, worden gezien als de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Maar over Willem II ging het niet bij de persconferentie. Wel over de positie van Van Bronckhorst.

Beetje extra

"Vorig jaar zag je een team dat ten koste van alles kampioen wilde worden. Ik mis ook dat beetje extra, wat we vorig seizoen wel hadden", bekende de trainer. "Natuurlijk wil ik dat doorzetten, maar dat is niet eenvoudig bij deze club. Willem en Leo lukte het ook niet."

Van Bronckhorst denkt niet aan opstappen: maar zeg nooit nooit

De oud-international was sowieso in een reflectieve bui, alsof hij al bezig is de balans op te maken. Is dit de moeilijkste fase van zijn loopbaan als hoofdtrainer van Feyenoord?

"Ik denk dat de fase in mijn eerste seizoen nog moeilijker was. Toen stond ik aan het begin van mijn trainerscarrière en beleefden we die lange serie nederlagen. Maar daarna kwamen de successen. Dat geeft vertrouwen dat het goed is wat je aan het doen bent."

Kritiek

Maar natuurlijk krijgt hij de kritiek ook mee. "Je weet dat je als hoofdtrainer verantwoordelijk bent als het succes er niet is. Dat moet ook", beseft Van Bronckhorst. "Ik loop lang genoeg mee in het voetbal, ook op het hoogste niveau. Ik ben gewend aan die druk, dat beïnvloedt mij niet."

Aan zelf opstappen denkt Van Bronckhorst in ieder geval niet. "Zeg nooit nooit. Maar op dit moment denk ik daar zeker niet aan."

Succes in de KNVB-beker is nu het enige medicijn tegen de opkomende collectieve migraine in Rotterdam-Zuid. En dus zullen de spelers van Feyenoord uit een ander vaatje moeten tappen dan tegen PSV.

'Vol voor de club willen gaan'

"De spelers hoeven zich niet voor mij te bewijzen. Ze moeten aan de club laten zien dat ze vol voor de club willen gaan, niet voor mij", relativeert Van Bronckhorst. "Maar het mag wel natuurlijk."

"De beker maakt niet alles goed dit seizoen", weet de trainer van Feyenoord ook. "Je moet ook analyseren waardoor we zo ver achter staan in de competitie. Misschien komt het door mij? Misschien door iets anders? Dat analyseren doe ik na de competitie..."

Om er met een vette knipoog aan toe te voegen: "...als het nog kan."

Nieuwkoop zoekt naar vertrouwen: wij denken alleen aan winst

Jørgensen én Van Persie

Van Bronckhorst verwacht dat Sven van Beek en Steven Berghuis ondanks lichte blessures, aan respectievelijk knie en lies, kunnen meedoen. Hij vertelde ook dat zowel Robin van Persie als spits Nicolai Jørgensen speelt.

De trainer kan in De Kuip geen beroep doen op de al langer geblesseerden Sam Larsson en Jeremiah St. Juste. Wel keert aanvaller Bilal Basaçikoglu terug na een schorsing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl