1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NASA
NOS NieuwsAangepast

Onderzoekers vinden de beste woonlocatie op Mars

Wie ooit op Mars wil wonen, kan nu op een kaart zien waar hij moet zijn. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zochten uit waar de eerste bewoners van de planeet het beste kunnen overleven.

De toekomstige Mars-bewoners moeten hun eigen groente verbouwen. Om de beste plek te vinden, bekeek onderzoeker Wieger Wamelink kaarten met informatie over de samenstelling van de bodem.

Gemiddeld 60 graden onder nul

Het verbouwen van groente is mogelijk, maar moet wel binnen gebeuren. "Dit komt omdat er bijna geen dampkring is. Het is er steenkoud, gemiddeld 50-60 graden onder nul, en de kosmische straling is intens", zegt Wamelink.

In principe is het nu al mogelijk om aardappels, bonen, erwten, tuinkers, rucola, wortels en tomaten te verbouwen op Mars. Ook kunnen wormen, die belangrijk zijn bij groenteteelt, daar leven. "We maakten ons eerst zorgen over die wormen. Het zand op Mars is zo scherp als glas, dat kan een probleem zijn als ze het binnenkrijgen."

Wat nog niet lukt is spinazie. Het houden van vee kan ook niet, omdat dat te veel ruimte inneemt.

Giftige gassen

Gebieden op grote hoogte, zoals de vulkaan Olympus Mons, zijn niet leefbaar. Ook zijn er op sommige plekken giftige stoffen. "De planten gaan dood als ze daarmee in aanraking komen. Voor de astronauten is het ook vervelend, want hun pakken oxideren ervan."

Vlakker laagland is vaker geschikt. Mensen moeten wel in een ondergrondse woning wonen om zich te beschermen tegen de dodelijke straling op de planeet.

Wageningen Universiteit
Ondergrondse woning op Mars

Volgens Wamelink is het niet de vraag of mensen op Mars gaan wonen, maar wanneer. "Na 2030 zal de eerste missie naar Mars worden uitgevoerd. Ik ben ervan overtuigd dat in 2100 de eerste onderzoekers daar wonen en werken."

Zowel de VS, China als commerciële ruimtevaartbedrijven als SpaceX en Blue Origin hebben plannen voor bemande missies naar Mars. NASA wil er wetenschappelijk onderzoek doen en SpaceX-topman Elon Musk denkt aan het vestigen van een Marskolonie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl