NOS Nieuws

OM Rotterdam onderzoekt grootschalige subsidiefraude

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam doet een onderzoek naar grootschalige subsidiefraude. Een woordvoerster van het OM bevestigt dat er eind vorige maand op verschillende adressen invallen zijn gedaan, maar wil niet zeggen welke organisaties of personen verdacht zijn.

Bij de invallen heeft de politie gegevensdragers zoals computers en administratie in beslag genomen. Dat is onder meer gebeurd bij de stichting Attanmia. Die geeft onder meer trainingen over het tegengaan van radicalisering aan islamitische moeders.

Adel Koutet van de stichting Attanmia zegt het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. "Het is goed dat de politie onderzoek doet als er sprake is van fraude. We hebben absoluut niets te verbergen", aldus Koutet.

Beschuldigingen

Koutet vermoedt dat het strafrechtelijk onderzoek van het OM is gebaseerd op beschuldigingen van een oud-bestuurder van het Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR) dat voormalige medebestuurders vele tonnen aan subsidies naar het buitenland hebben weggesluisd. "Die beschuldigingen zijn heel vervelend. Ik juich het onderzoek van het OM dan ook toe. Verder wil ik niets zeggen om het onderzoek niet te schaden."

De Rekenkamer in Rotterdam uitte in 2015 forse kritiek op het PBR. De administratie van de koepelorganisatie die zich inzette voor migranten zou niet op orde zijn. Hoewel niet is vastgesteld dat er misbruik was gemaakt van subsidies was er volgens de Rekenkamer risico op belangenverstrengeling en zelfverrijking.

De stichting Mesam, de opvolger van het PBR, is volgens een woordvoerster geen verdachte in het onderzoek naar subsidiefraude. "Er is bij ons geen administratie is beslag genomen. Ik heb het OM vandaag nog eens gevraagd en ze hebben nog eens bevestigd dat wij geen onderwerp van onderzoek zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl