Succesvol TeamNL onthaald in Olympisch Stadion

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van Pyeongchang zijn door enkele honderden toeschouwers, onder wie familie en vrienden, gehuldigd in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Een voor een werden de atleten onder luid gejuich onthaald op historische grond. Nederlands succesvolste olympiër Ireen Wüst, vlaggendrager bij de sluitingsceremonie, zwaaide ook bij haar opkomst in Amsterdam triomfantelijk met de Nederlandse vlag.

'Schaatskoning' Kjeld Nuis, olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter, was niet aanwezig. Hij neemt komend weekend deel aan de WK sprint in China.

In een door Kramer opgenomen filmpje bedankte Nuis het toegestroomde publiek. Ook winnares op de 1.000 meter Jorien ter Mors was om die reden niet in Amsterdam.

Na het onthaal werden onder anderen Suzanne Schulting, Sven Kramer, chef de mission Jeroen Bijl en NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis op het podium geïnterviewd.

Kramer analyseerde zijn optredens nog een keer. "De eerste week met goud op de 5.000 meter was fantastisch, de tweede met de 10 kilometer teleurstellend. Maar achteraf moet ik tevreden zijn met mijn 'hattrick' op de 5 kilometer", doelde Kramer op zijn drie gouden plakken op drie opeenvolgende Spelen.

'Nederland internationaal vertegenwoordigd'

Namens de Nederlandse sportkoepel stak Bolhuis zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Het was fantastisch wat jullie hebben laten zien. Geweldig", sprak de voorzitter. "Jullie mogen trots zijn op de manier waarop jullie ons land in de internationale sportwereld hebben vertegenwoordigd."

'Gouden' reporter Schulting peilt stemming in olympisch vliegtuig

Bijl wilde niet één prestatie als hoogtepunt noemen. "Voor mij waren alle medailles een hoogtepunt, allemaal met een eigen verhaal waarvoor is gestreden. Samen hebben ze het erg goed gedaan."

Begeleid door F-16's

De succesvolle olympische atleten landden omstreeks 16.15 uur op Schiphol, waarna zij per bus naar het Olympisch Stadion reden. Het KLM-toestel waarmee zij vlogen, werd het laatste deel van de vlucht traditioneel begeleid door twee F-16's van de Koninklijke Luchtmacht.

Twintig medailles behaalde TeamNL in Zuid-Korea. Daarvan waren er acht van goud, zes van zilver en zes van brons.

STER reclame