AFP

Duitsland heeft bij de Winterspelen in Pyeongchang goud en zilver gewonnen in de viermansbob. Stuurman Francesco Friedrich was met zijn ploeggenoten Candy Bauer, Martin Grothkopp en Thorsten Margis in drie van de vier runs het snelst.

Friedrich, de regerend wereldkampioen, nam in de vierde run met een aardige voorsprong op zak geen risico en werd derde achter de Zwitserse Rico Peter.

De piloten Nico Walther (Duitsland) en Won Yun-jong (Zuid-Korea) hadden met hun bobslee na vier runs dezelfde tijd en krijgen allebei een zilveren medaille.

Friedrich en Margis wonnen eerder ook al goud met de tweemansbob, waar ze dezelfde tijd klokten als het Canadese duo Justin Kripps/Alex Kopacz.

Duitse dominantie

Het is voor de zevende keer in de historie van het olympisch bobsleeën dat een piloot op hetzelfde toernooi goud wint in zowel de tweemans- als viermansbob. Van die zeven keer werd dit vijf keer door een Duitser gedaan.

De Duitsers waren sowieso op dreef in het bobsleetoernooi, want ook de tweemansbob bij de vrouwen werd een prooi voor onze oosterburen.

Sotsji

Met de drie gouden plakken namen de Duitse bobbers ruimschoots revanche voor hun mislukte Spelen in Sotsji, toen er voor het eerst in vijftig jaar geen enkele medaille werd gewonnen.

STER reclame