NOS SchaatsenAangepast

Schaatskoning Nuis: ik heb er gewoon twee!

Kjeld Nuis kroonde zich in Pyeongchang tot koning van de schaatshal: na de olympische titel op de 1.500 meter pakte hij ook het goud op de 1.000 meter. "Ik heb er gewoon twee!", sprak een uitgelaten Nuis na zijn race.

Nuis kwam uit in de laatste rit en kreeg ook nog te maken met een valse start van zijn tegenstander Mika Poutala. "Het was zo ontzettend spannend, ik heb er geen woorden voor. Na die valse start stond ik echt te bibberen", gaf Nuis toe.

Ook onderweg wist de olympisch kampioen nauwelijks het hoofd koel te houden. "De zenuwen gierden echt door mijn lijf. Bij de wissel dacht ik: daar heb ik echt niets aan. Ik moet hop, erop en erover."

En dat lukte: met een tijd van 1.07,95 was Nuis zijn Noorse rivaal Håvard Lorentzen 0,04 te snel af. "Dit is echt megavet, zo kicken! Ik had er ook zó op gehoopt. En ik heb er zo megahard voor geknokt. Tijdens het Wilhelmus kwam het daarnet wel even binnen. Al het harde werken is beloond."

Zweet in de rug bij Orie

Ook zijn coach Jac Orie, die inmiddels toch wel het nodige gewend is, had het bijna niet meer tijdens de race van Nuis.

"Dit was zo superspannend. In de laatste rit, op de Olympische Spelen, en dan ook nog een valse start. En dan ook nog zo'n wissel. Dan krijg ik toch wel een beetje zweet in mijn rug. Maar ja, hij flikt het. Superklasse."

Na de rit reed de olympisch kampioen al snel naar zijn coach. Waar het gesprek over ging, wilde Orie niet onthullen. "Daar zaten wel een paar vloeken tussen. Als je dubbel goud wint op de Spelen, waar je jaren naartoe werkt, dat betekent wel iets. En wat we dan zeggen, is tussen ons", aldus een lachende Orie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl