NOS SchaatsenAangepast

Nuis schittert op 1.000 meter met tweede olympische titel

Kjeld Nuis heeft zijn eerste Olympische Spelen afgesloten met twee gouden medailles. De 28-jarige schaatser veroverde in Gangneung na zijn indrukwekkende zege op de 1.500 meter ook de olympische titel op de 1.000 meter.

Nuis schaatste in de laatste rit, die werd opgehouden door een valse start van de Fin Mika Poutala, naar een tijd van 1.07,95. Hij is de vierde Nederlandse olympisch kampioen op de 1.000 meter, na Ids Postma (1998), Gerard van Velde (2002) en Stefan Groothuis (2014).

Nuis is de derde schaatser die op de Spelen zowel de 1.500 als de 1.000 meter weet te winnen. Ook de Amerikaan Eric Heiden (1980) en de Canadees Gaétan Boucher (1984) presteerden dat.

Zilver voor Noor Lorentzen

Zilver ging met 1.07,99 naar de Noor Håvard Lorentzen, de olympisch kampioen op de 500 meter die twee ritten voor Nuis in actie kwam. Brons was voor de Zuid-Koreaan Kim Tae-yun in 1.08,22.

Kai Verbij schaatste met 1.08,62 naar de zesde plaats en mag waarschijnlijk naar de WK sprint om zijn titel van 2017 te verdedigen. Koen Verweij eindigde als negende in 1.09,14.

Voor de man die de afgelopen jaren vaak op de beslissende momenten zijn benen niet kon laten doen wat ze in de trainingen hadden geleerd, werkten de Olympische Spelen in Zuid-Korea louterend. Zijn uithaal op de olympische schaatsmijl leverde de pupil van kampioenenmaker Jac Orie de bevestiging op dat zijn vorm in Gangneung van olympische allure was.

WK afstanden

Vorig jaar had Nuis in Zuid-Korea al laten zien dat hij afgerekend had met de rol van ongelukkige verliezer. Bij de WK afstanden domineerde hij de 1.000 en 1.500 meter op dezelfde manier als hij beide afstanden op de Spelen naar zijn hand zette.

In Gangneung bleef Nuis, na de weigering van het IOC om de sterke Russen Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov toe te laten, de zenuwen de baas. Hij maakte vanaf dag 1 van het olympisch schaatstoernooi een zelfverzekerde indruk.

Op het ijs stond een vedette die niet meer twijfelde, wist wat hem te doen stond en die opdracht zonder hapering uitvoerde. Zijn 1.500 meter was van ongekende klasse, zijn kilometer idem dito na een valse start.

Opvolger Stefan Groothuis

De opvolger van Stefan Groothuis liet op de laaglandbaan zien dat hij met zijn geweldige 1.07,64 tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen niet al zijn kruit had verschoten.

Nuis had vooraf al aangegeven dat als hij de dingen die hij in een race goed moet doen op de juiste manier zou uitvoeren, hij iedereen aan flarden zou schaatsen.

Nuis opende sterk met 16,31, sneller dan iedereen. Ook bij de doorkomst op 600 meter was de Nederlander de snelste, maar in de slotronde leek het moeilijk te worden.

Nuis bleef overeind, kreeg hulp van Poutala bij een moeilijke laatste wissel en met een miniem verschil van 0,04 seconde pakte hij de dubbel.

Direct huldigen

In tegenstelling tot eerdere schaatsdagen kreeg Nuis nu direct zijn gouden medaille in het schaatsstadion omgehangen en niet pas later op Medal Plaza, zo'n 40 minuten rijden van de ijsbaan. Na de 1.500 meter moest hij een dag wachten om in de bergen gehuldigd te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl