Getty Images

Het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Enterprise geeft leden van de National Rifle Association (NRA) niet langer korting. Het bedrijf liet gisteravond weten dat de kortingsregeling op 26 maart wordt beëindigd. Enterprise was benaderd door mensen die wilden dat het bedrijf na het bloedbad op een school in Florida alle banden met de NRA zou verbreken.

Eerder had de First National Bank of Omaha, een particuliere bank in Nebraska, meegedeeld dat het niet langer creditcards voor de NRA produceert. Klanten van de bank hadden een oproep gedaan het samenwerkingsverband met de wapenlobby te beëindigen. Onbekend is wanneer het contract met de NRA wordt beëindigd. Op creditcards van de bank staat het NRA-logo afgebeeld.

Leden van de wapenlobby reageerden scherp op de maatregel van de bank. De afdeling in Nebraska van de NRA adviseert zijn leden om naar een andere bank over te stappen "die niet zwicht voor politieke druk".

Een agent in Florida vult papieren in om vervolgens een AR-15 wapen te vernietigen Hollandse Hoogte | AP

Leiders van de Amerikaanse wapenlobby NRA beschuldigen voorstanders van een strengere wapenwetgeving ervan dat ze de schietpartij op de school in Parkland misbruiken voor hun doeleinden.

Vice-voorzitter Wayne LaPierre van de NRA uitte zich gisteren voor het eerst in het openbaar over wat er gebeurd is in Florida. Hij zei dat hij de 17 doden betreurt, maar voegde er in een adem aan toe dat zijn tegenstanders politieke munt uit de tragedie willen slaan.

"Ze haten de NRA, ze haten het Tweede Amendement, ze haten individuele vrijheid", zei LaPierre op een bijeenkomst van conservatieven in de Amerikaanse staat Maryland.

Wapenvoorstellen Trump

LaPierre reageerde niet op het voorstel van president Trump om semi-automatische en automatische wapens uit handen van mensen onder de 21 te houden. Ook wil hij docenten bewapenen om potentiële aanvallers af te schrikken en bewakers op scholen met wapens uitrusten.

"Niets is belangrijker dan onze kinderen te beschermen", zei Trump. Hij deelde mee dat hij zijn voorstellen besproken heeft met de NRA en met leden van het Congres, en dat hij overtuigd is van hun steun. LaPierre zei daar in zijn toespraak niets over.

STER reclame