NOS NieuwsAangepast

Nederlanders gaan meer betalen aan de EU. Dit is waarom

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Het lidmaatschap van de Europese Unie is voor veel Nederlanders al jaren vanzelfsprekend. Maar stel jezelf eens de vraag: wat heb ik over voor dat lidmaatschap? Hoeveel mag het me kosten?

Die vraag moet de komende maanden beantwoord worden in Brussel. Daar gaan de Europese leiders uitvechten hoeveel de EU mag gaan uitgeven tot 2028. Vandaag beginnen de inleidende beschietingen, op een informele top waar ook premier Rutte bij is.

Er staat voor Nederland heel wat op het spel, want niemand in Europa betaalt netto zo veel als wij: ruim 400 euro per persoon per jaar. Dat bedrag kan in de volgende begroting nog met ruim 100 euro stijgen. Hoe zit dat?

Wil je de korte versie? Bekijk dan onderstaande video:

De kosten van de EU in kaart

Ieder jaar geeft de EU ruim 150 miljard euro uit. Het grootste deel van dat geld gaat naar Europese boeren die het moeilijk hebben en het ontwikkelen van armere EU- landen.

Het geld voor de begroting wordt ingelegd door alle EU-landen samen. Hoe rijker je bent, hoe meer je als land inlegt. Nederland betaalt op dit moment zo'n 7 miljard euro per jaar. Omdat we in verhouding tot dat bedrag vrij weinig geld terugkrijgen, zijn we al jaren de grootste nettobetaler aan de EU.

In Brussel vinden ze dat de ambitie van de EU wel wat verder omhoog mag. De Europese Commissie tankt vertrouwen, vooral door de winst van pro-Europese partijen bij verkiezingen in Frankrijk en Duitsland.

Naast de huidige uitgaven willen ze de komende tijd meer geld besteden aan terrorismebestrijding, klimaat, grensbewaking en wetenschap. Nederland steunt die extra ambities van de EU, al zijn ze natuurlijk niet gratis.

De Europese Commissie wil dus dat ieder land vanaf 2021 ruim 10 procent meer overmaakt aan Brussel dan nu. Voor Nederland is dat ruim 700 miljoen euro.

Natuurlijk mogen we in berekeningen over de begroting de brexit niet vergeten. De Britten vertrekken uit de EU en zullen dus stoppen met meebetalen. Dat zullen ze voelen in Brussel, want het rijke Verenigd Koninkrijk is net als Nederland een van de grootste betalers.

De brexit zal een gat slaan in de begroting van 13 miljard euro per jaar. De andere lidstaten moeten dat bedrag opbrengen.

Tot nu toe heeft Nederland geluk. Omdat onze economie erg sterk is, en we daarom veel betalen aan de EU vergeleken bij andere landen, krijgen we een korting van 1 miljard euro.

Die korting geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Oostenrijk. Maar de meeste andere landen en de Europese Commissie willen nu weleens van die korting af.

Zij willen van de brexit gebruikmaken om de regels te veranderen. Als de korting inderdaad wordt weggestreept, moeten we dus plots nog een 1 miljard euro per jaar extra overmaken.

De vraag dringt zich op: wat krijgen we voor al dat geld nu eigenlijk terug? Veel dingen vinden we inmiddels vanzelfsprekend: open grenzen, meer handel en meer veiligheid. Bovendien is het idee dat we uiteindelijk allemaal beter worden van het ontwikkelen van armere EU-landen in zuid- en oost Europa.

Daarnaast zal ons land in de nieuwe begroting naast financiële steun voor landbouw ook meer geld krijgen voor bijvoorbeeld wetenschap. Op die manier krijgen wij van de 7 miljard euro die we per jaar betalen ook weer 2 miljard euro terug.

Nu kan je je de vraag stellen: vind ik het goed dat de internationale samenwerking mij 100 euro per jaar meer gaat kosten? Of vind ik dat te veel? Premier Rutte is er in elk geval al uit: zijn kabinet ziet de kostenstijgingen niet zitten.

De premier heeft aan de andere Europese landen laten weten dat ons land genoeg betaalt. Maar als we om ons heen kijken, zien we dat de meeste andere EU-landen een duurdere EU wel prima vinden. De kans lijkt klein dat Nederland de kostenstijging kan tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl