De Rhapsody in Blue-huizen in de Regenboogbuurt Almere
NOS NieuwsAangepast

Huizenprijzen Nederland stijgen sneller dan in landen om ons heen

Nederlandse huizen stijgen veel sneller in prijs dan huizen in de meeste Europese landen om ons heen. Dat komt onder andere doordat het in Nederland financieel makkelijker is om een woning te kopen, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek. Dat stelt onderzoeksbureau Calcasa.

Het afgelopen jaar stegen de woningprijzen in Nederland volgens Calcasa met 8,2 procent. In de landen om ons heen was die stijging veel minder groot. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld stegen de woningprijzen slechts 1,7 procent, in Duitsland 3,2 procent en in België 5 procent.

Dat de huizenprijzen in Nederland sneller stijgen, heeft met ons woningbeleid te maken. In Nederland konden kopers tot 1 januari 2018 een hogere hypotheek krijgen dan in andere landen. Niet alleen voor de prijs van de woning, maar ook voor de financiering van belastingen, kon een hypotheek afgesloten worden. In Duitsland en België moeten kopers meer eigen geld inleggen, dat is in Nederland nu ook zo.

Daarnaast heeft Nederland de hypotheekrenteaftrek, die regeling bestaat wel nog steeds, al wordt die wel afgebouwd. "Een regeling die uiteindelijk de huizenprijzen omhoog stuwt", zegt Rogier van der Hijden van Calcasa. "En Nederland had meer last van de crisis dan omringende landen. Een deel van de snelle prijsstijging is een compensatie van de crisis", stelt hij.

Tienduizenden euro's

Maarten Geerts is makelaar bij VR Makelaars, hij verkoopt huizen in Nederland en België. Ook hij merkt dat huizenprijzen in Nederland sneller stijgen dan in België. "In België zijn de prijsstijgingen niet zo gek hoog", zegt hij. "We merken dat het in Nederland echt aantrekt. Een huis in Nederland kan bijvoorbeeld 4 ton kosten, eenzelfde soort huis in België is tienduizenden euro's goedkoper."

Huizen in België zijn overigens al een hele tijd goedkoper dan in Nederland. Maar door het verschil in prijsstijgingen wordt dat verschil alleen maar groter.

De woningprijsontwikkeling over 2017 in West-Europa

Portugal en Ierland

Alleen in Portugal en Ierland zijn de prijsstijgingen groter dan in Nederland. In drie jaar tijd zijn woningen daar bijna een derde meer waard geworden. Die landen werden tijdens de crisis economisch gezien het hardst geraakt. "Daar was een hogere werkloosheid dan in Nederland", zegt Van der Hijden. "En als je geen werk hebt, word je gedwongen je woning te verkopen."

De vraag naar duurdere woningen daalde en het aanbod ervan steeg, daardoor werden woningen in rap tempo goedkoper. Nu de mensen weer werk hebben en zich meer kunnen veroorloven, stijgen de woningprijzen in Portugal en Ierland het snelst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl