EPA

Het Griekse parlement heeft bepaald dat er een onderzoek komt naar een grote corruptiezaak rond het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis. Dat zou steekpenningen hebben betaald aan artsen en ambtenaren. Twee ex-premiers en acht voormalige ministers worden ermee in verband gebracht.

De Griekse justitie is al ruim een jaar bezig met het onderzoek naar corruptie in de gezondheidszorg. Novartis zou talloze mensen in de sector hebben omgekocht om hun producten te promoten of verkopen, tegen vaak veel te hoge prijzen.

Onlangs doken de namen van tien politici op in een vertrouwelijk rapport van Griekse aanklagers. Drie anonieme getuigen beschuldigen hen van het aannemen van steekpenningen. Ook ex-premier Antonis Samaras en Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos worden genoemd.

'Heksenjacht'

Alle politici hebben tegengesproken dat ze betrokken zijn. Het zou een complot zijn en een heksenjacht door de huidige linkse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras om hen in diskrediet te brengen en om justitie te beïnvloeden. Vier van de tien hebben al een rechtszaak aangespannen wegens smaad.

Na een debat van negentien uur stemde een meerderheid van het parlement in met een parlementair vooronderzoek. Novartis zei eerder dat er maatregelen worden genomen als medewerkers van het bedrijf schuldig blijken.

STER reclame