Bloemen op de plek waar een automobilist is doorgereden nadat hij een driejarig jongetje heeft doodgereden.
NOS NieuwsAangepast

Luisteren naar slachtoffer straks verplicht voor verdachten

Het kabinet neemt de komende jaren, samen met de politie, rechters en strafrechtadvocaten, nieuwe maatregelen om slachtoffers van misdrijven te beschermen en meer rechten te geven. Minister Dekker voor Rechtsbescherming maakt ze vandaag bekend op de Europese dag van het slachtoffer.

Zo worden verdachten van gewelds- of zedenmisdrijven die voorlopig vastzitten, verplicht om bij de rechtszaak aanwezig te zijn en naar het slachtoffer te luisteren als dat ervoor kiest te spreken.

Niet in hun buurt

Eind dit jaar gaat hierover een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Daarin wordt ook geregeld dat de stieffamilieleden van het slachtoffer mogen spreken.

Daarnaast wordt gehoor gegeven aan een verzoek van Vereniging Ouders van een Vermoord Kind. Zij mogen spreken bij de voorwaardelijke beëindiging van de tbs-periode van de dader, bijvoorbeeld over dat ze de dader niet in hun buurt willen hebben.

Informatieportaal

De Raad voor de Rechtspraak gaat deze zomer alle rechtbanken langs om te zien of de faciliteiten en ruimtes wel goed voor slachtoffers zijn ingericht. Verder komt er in 2019 een informatieportaal, waarin slachtoffers online het verloop van hun eigen zaak kunnen volgen.

Strafrechters en juridisch medewerkers krijgen in april een cursus aangeboden waarin ze leren hoe ze beter met slachtoffers van misdrijven kunnen omgaan en hun belangen beter kunnen beschermen, bijvoorbeeld hun privacy.

Ingewikkelde schadeclaims

Een ander probleem is dat sommige slachtoffers na het hele juridische proces nog steeds niet al hun schade vergoed hebben gekregen. In 84 procent van de gevallen lukt het wel, maar juist de mensen met veel schade of ingewikkelde schadeclaims, blijven met een financieel gat achter. Voor hen komt er begeleiding.

De politie krijgt er 124 fte bij om mensen die aangifte komen doen te beoordelen op 'herhaald slachtofferschap', dat wil zeggen: lopen zij het risico om door hun omstandigheden snel weer slachtoffer van een misdrijf te worden.

Slachtofferhulp Nederland, waar iedereen die aangifte doet van een misdrijf minstens een kaartje of telefoonnummer van krijgt, gaat proberen ook slachtoffers die geen aangifte doen te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl