
Windmolenpark Veenkoloniën mag definitief doorgaan
De bouw van 45 windmolens in de Drentse Veenkoloniën kan doorgaan. Dat heeft de Raad van State bepaald. Er was veel verzet tegen de molens, maar dat vindt de Raad minder belangrijk dan het halen van milieudoelen.
Tegen het plan waren achttien bezwaarschriften ingediend door onder meer omwonenden en natuur- en cultuurorganisaties. De bezwaarmakers zijn volgens RTV Drenthe bang voor slagschaduw, geluidsoverlast en gezondheidsrisico's. Maar ze hebben de Raad niet kunnen overtuigen.
"Er is geen wet die bepaalt dat een ruimtelijk plan een ontwikkeling alleen mogelijk mag maken als daarvoor voldoende draagvlak bestaat", aldus de Raad van State. Volgens de Raad spelen er bij dergelijke projecten veel belangen, en is het aan de ministers om daar een afweging in te maken.
Vorig jaar riep een meerderheid van de Tweede Kamer toenmalig minister Kamp op om een andere plek voor de windmolens te zoeken. Kamp zei toen dat alle alternatieven duurder waren, en helemaal schrappen van de windmolens ook niet kon.
Tegenwind strijdbaar
Tegenstanders zijn verbolgen over de uitspraak van de Raad van State. Protestbeweging Tegenwind wil blijven strijden. 'Deze uitspraak is een voetnoot in een acht jaar durende ellende, die nu een heviger fase in zal gaan', stelt voorman Jan Nieboer.
Tegenwind zal bezwaar blijven maken tegen elke bouwvergunning die wordt aangevraagd. "Er komt geen enkele windturbine", aldus Nieboer.
Veenkoloniën
Het plan voorziet in een windmolenpark tegen de provinciegrens met Groningen. Oorspronkelijk waren er nog meer windmolens voorzien. Een aantal molens is geschrapt, omdat het dorp Drouwenermond anders ingesloten zou raken tussen twee rijen molens.
Met de uitspraak komt een einde aan jaren van procederen. Er is geen hoger beroep mogelijk.
Bekijk ook
Avondklok mogelijk vanaf vrijdag, van 20.30 tot 04.30 uur
Het kabinet praat vanochtend nog over deze maatregel. Vanavond is er een kamerdebat over. Tot nu was de weerstand tegen een avondklok groot.
Vaccincontract openbaar: EU-lidstaten betalen mogelijk schadevergoedingen
Het contract tussen de Europese Commissie en farmaceut Curevac is deels openbaar gemaakt. Het vaccin van die fabrikant wordt verwacht vanaf het tweede kwartaal.
- liveblog
GGD-medewerker ontslagen na advies • Van Morrison vecht Noord-Ierse lockdown aan
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 20 januari.