AFP
NOS Nieuws

Activist in Bahrein moet vijf jaar de cel in

Een rechtbank in de eilandstaat Bahrein heeft de activist Rabeel Najab tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, wegens kritiek op zijn behandeling in de gevangenis en op de oorlog die Saudi-Arabië uitvecht in Jemen.

Op het proces tegen Bahrein is onder meer kritiek geleverd door de Internationale Federatie voor de Mensenrechten, die in Parijs is gevestigd.

Rajab werd in juni 2016 gearresteerd bij een grote operatie tegen dissidenten in Bahrein. In juli vorig jaar werd hij twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het verspreiden van geruchten en nepnieuws over Bahrein. De rechtbank verweet hem toen dat hij het prestige van de staat ondermijnde.

Ziekenhuis

Na zijn arrestatie is hij verscheidene keren in het ziekenhuis opgenomen. Sympathisanten van Rajab vreesden voor zijn leven, omdat hij een cel deelde met IS-aanhangers. Rajab keert zich zowel tegen de machthebbers in Bahrein als tegen extremistische moslims. De regering stelt dat Rajab steeds alle medische hulp krijgt die nodig is.

Rajabs problemen in Bahrein begonnen in 2011, toen hij zich aansloot bij de protestbeweging in het kader van de Arabische Lente.

Bahrein ligt voor de kust van Saudi-Arabië, ten noorden van Qatar. De Amerikaanse Vijfde Vloot heeft een basis op Bahrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl