Macron komt met nieuw asielbeleid, 'streng en rechtvaardig'
"De grenzen gaan niet op slot," benadrukte president Macron vorige maand. "Maar we hebben te maken met migratiestromen die we niet eerder hebben gezien sinds de Tweede Wereldoorlog." Zijn minister van Binnenlandse Zaken Collomb zei het zo: "Vorig jaar hebben 100.000 mensen asiel aangevraagd. Nog eens 85.000 mensen hebben we niet toegelaten. We zouden nooit 185.000 mensen per jaar kunnen opvangen, dat zijn evenveel mensen als in de stad Rennes wonen."
Niet alleen de groei van het aantal asielzoekers speelt Frankrijk parten. Ook leven steeds meer asielzoekers op straat omdat er onvoldoende opvang is, omdat ze geen opvang willen, of omdat ze illegaal zijn. In Calais wonen honderden migranten tussen de bosjes op een industrieterrein, in Parijs zwerven ze rond of wonen ze in tenten.
Om aan de problemen een eind te maken, wordt vandaag een nieuwe asielwet gepresenteerd.
Wat verandert er?
Voor mensen die recht hebben op asiel, zal er met de nieuwe wet naar verwachting veel verbeteren. Zo wordt de asielprocedure verkort van een jaar naar een half jaar, en wordt de opvang met duizenden plaatsen uitgebreid. Daarnaast worden sommige verblijfsvergunningen verlengd en bepaalde regels voor gezinshereniging versoepeld.
Voor degenen die geen recht hebben op asiel, wordt het Franse beleid juist strenger. Nu mogen illegalen anderhalve maand worden opgesloten, in afwachting van hun uitzetting. Straks mag dat maximaal vierenhalve maand. Met de wet kan ook vaker huisarrest worden opgelegd aan illegalen.
Tot slot gaat de Franse regering vaker uit eigenbelang kiezen wie het land binnen mag en wie niet. De nieuwe wet biedt meer mogelijkheden voor hoog gekwalificeerd personeel en studenten om naar Frankrijk te komen. Voor buitenlandse zieken komt er een gezondheidspaspoort, waarmee ze naar Frankrijk kunnen komen op voorwaarde dat ze genoeg geld hebben om zelf de zorg te betalen.
Opgesloten
De afgelopen weken lekten al veel van de plannen uit. De kritiek was niet mals. Hulpverleners en intellectuelen verzetten zich met name tegen het strengere uitzetbeleid. Dat zou niet humaan genoeg zijn. In de zogeheten uitzetcentra worden bijvoorbeeld kinderen opgesloten, ondanks het feit dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat al veroordeelde.
Filmen in de Franse uitzetcentra mag niet. Bekijk hoe een vrijwilliger van een centrum in de buurt van Parijs de leefomstandigheden beschrijft:
Zelfs in Macrons eigen partij, La République En Marche, rommelt het rond de nieuwe asielwet. Volgens dagblad Le Monde verzetten zo'n 100 parlementariërs zich tegen het strengere asielbeleid. "Ik heb gewetensproblemen met dit wetsvoorstel", zei Kamerlid Emilie Chalas. "Een beetje menselijkheid zou niet misstaan in deze wet", aldus haar collega Jean-Michel Clément.
Volgens president Macron kan een asielbeleid alleen slagen als het én streng én rechtvaardig is. Of, zoals hij het recent zei: humaan voor de mensen die recht hebben op asiel, efficiënt in het uitzetten van mensen die geen vluchteling zijn. "Als het beleid alleen humaan zou zijn, dan beloof je luchtkastelen. Als het beleid alleen efficiënt zou zijn, dan is het onrechtvaardig."