Han ten Broeke
NOS NieuwsAangepast

VVD'er Han ten Broeke niet in voor post vertrokken Zijlstra

Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) is niet beschikbaar om zijn vertrokken partijgenoot Halbe Zijlstra op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken. "Ik ben daar niet voor in", zei de buitenlandwoordvoerder in gesprek met een verslaggever van tv-programma Jinek.

"Dat heeft een vervelende medische reden", zei Ten Broeke. "Op dit moment moet ik een aantal medische onderzoeken ondergaan. En daar wil ik het bij laten."

In de Volkskrant zegt hij dat hij twee weken geleden onwel werd. Wat er precies aan de hand is, weet hij nog niet.

De komende weken zal hij in elk geval soms afwezig zijn in de Tweede Kamer. Hij zet zijn werk voor de buitenlandcommissie op een laag pitje, heeft een bezoek aan de VN-Veiligheidsraad in New York afgezegd en heeft zijn taken als voorzitter van de Kamercommissie voor Defensie neergelegd.

Ten Broeke is een van de namen die worden genoemd als mogelijke opvolgers van Zijlstra, die vorige week aftrad omdat hij had gelogen over een bezoek van jaren geleden aan de Russische president Poetin.

Neurologische aandoening

Ten Broekes partijgenoot Teeven zei in Jinek dat Ten Broeke "naar het lijkt" een neurologische aandoening heeft. Volgens Teeven is Ten Broeke recent onderzocht in het ziekenhuis.

Zijlstra stapte een week geleden op. Premier Rutte zei dat hij enkele weken nodig denkt te hebben om een opvolger te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl