Abelen voor de Muur van Mussert
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Plan voor ondergronds museum bij Muur van Mussert wint ontwerpwedstrijd

Rick Abelen, student van de TU Eindhoven, heeft de prijsvraag Toekomst van de Muur van Mussert in Lunteren gewonnen. Bij de muur hield de NSB, de nationaal-socialistische partij in Nederland, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog grote bijeenkomsten.

De student ontwierp een centrum met een ondergronds museum, een auditorium en een plek voor lezingen en debatten, schrijft Omroep Gelderland. De jury noemde zijn idee om ondergronds te gaan "vernieuwend en gedurfd", omdat het een sfeer van bedruktheid overbrengt.

Wat doen we met de Muur van Mussert?

De Muur van Mussert bestaat uit meerdere gebouwen en grond daaromheen. Eind jaren 30 werd het complex door de NSB ingericht voor partijbijeenkomsten. De muur, waarop NSB-leider Anton Mussert toespraken hield, is er een onderdeel van. Het nooit voltooide complex is door de jaren heen in verval geraakt.

Drie A4'tjes

Studenten werd gevraagd met een voorstel te komen dat niet meer dan drie kantjes A4 mocht beslaan. Dat kon een concept, een ontwerp of businessplan zijn. Verder werden er geen eisen gesteld. Er kwamen zestien inzendingen binnen vanuit verschillende universiteiten en hogescholen. De prijsvraag werd uitgeschreven door de Wetenschapswinkel van de Wageningen University & Research.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt erover na wat er met het vervallen complex moet gebeuren. Als het behouden blijft, ligt er nu in ieder geval een idee klaar voor de bestemming.

Advertentie via Ster.nl