Tom Dumoulin met de Giro-trofee in Milaan ANP

Morgen begint in de Verenigde Arabische Emiraten de Abu Dhabi Tour. Met aan de start, de winnaar van de Giro d'Italia, Tom Dumoulin. De renner van Team Sunweb begint in het Midden-Oosten het seizoen dat hem opnieuw naar een Giro-zege moet leiden.

De Abu Dhabi Tour duurt tot en met zondag 25 februari. Het is vooral uitkijken naar de vierde en voorlaatste etappe. Dan zal Dumoulin op het Al Maryah Island voor het eerst zijn regenboogtrui tonen. Voor de wereldkampioen tijdrijden staat er die zaterdag 12,6 kilometer tegen de klok op het programma.

Favoriet

De wereldkampioen is natuurlijk een grote favoriet voor de tijdrit, al mag hij van Jos van Emden, Rohan Dennis en de Europees kampioen Jonathan Castroviejo de nodige tegenstand verwachten.

Als het gaat om het algemeen klassement is Dumoulin ook de man die in de gaten wordt gehouden. Vorig jaar werd hij in de koers door de woestijn, zonder een tijdrit, derde. De Portugees Rui Costa won en Ilnoer Zakarin werd tweede.

Rui Costa met Ilnur Zakarin en Tom Dumoulin op het podium van de Abu Dhabi Tour 2017 ANP

Dumoulin is op dit moment de enige oud-winnaar die zijn deelname aan de Giro heeft bevestigd. De andere, nog koersende Giro-triomfators, verschijnen niet aan de start in Jeruzalem.

De Italiaan Vincenzo Nibali, de winnaar in 2013 en 2016, focust zich dit seizoen op de Tour en ook de Colombiaan Nairo Quintana, die de Giro in 2014 op zijn naam schreef, ontbreekt omdat hij eveneens zijn pijlen op de Ronde van Frankrijk richt.

Damiano Cunego, winnaar van de Giro in 2004, zit ook nog altijd op de fiets, maar zijn ploeg heeft geen uitnodiging ontvangen voor de Ronde van Italië.

Toch hoeft Dumoulin niet bang te zijn dat er geen tegenstand is. Fabio Aru heeft bevestigd dat hij meedoet en de naam van Chris Froome staat ook op de voorlopige deelnemerslijst.

Daarnaast hebben de Colombianen Esteban Chaves en Miguel Ángel López al aangegeven aan de start te staan. De Franse hoop is opnieuw gevestigd op Thibaut Pinot, de kopman van FDJ die vorig jaar vierde werd in de Ronde van Italië.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden

In grote lijnen hebben de topfavorieten dezelfde route naar Jeruzalem. Zo rijden zowel Dumoulin, Froome, Aru en Miguel Ángel López de koers Tirreno-Adriatico. Esteban Chaves kiest als enige voor Parijs-Nice, terwijl Thibaut Pinot in de Ronde van Catalonië van start gaat. Dumoulin is wel de enige die van start gaat in Strade Bianche. In de Italiaanse koers over grindwegen werd de Limburger vorig jaar vijfde.

In afwachting van de 'zaak Froome' is het nog maar de vraag waar de Brit van start gaat. Als hij de Giro mag rijden is het logisch dat er nog wedstrijden aan zijn programma worden toegevoegd. Bij Thibaut Pinot is dat niet het geval, hij wil na de Giro ook de Tour betwisten en rijdt dus relatief weinig wedstrijden.

Routes naar Jeruzalem

Tom Dumoulin Chris Froome Fabio Aru Miguel Ángel López Esteban Chaves Thibaut Pinot
Abu Dhabi Tour Ronde van Andalusië (10de) Abu Dhabi Tour Tour of Oman (7de) Cadel Evans Road Race (29ste) Haut Var (5de)
Strade Bianche

Abu Dhabi Tour Herald Sun Tour (1ste)
Tirreno - Adriatico Tirreno - Adriatico
Tirreno - Adriatico
Tirreno- Adriatico Parijs - Nice
Milaan - Sanremo
Milaan - Sanremo

Ronde van Catalonië
Ronde van Catalonië

Tour of the Alps Tour of the Alps Tour of the Alps
Luik - Bastenaken - LuikLuik - Bastenaken - Luik
Giro d'Italia Giro d'Italia Giro d'Italia Giro d'Italia Giro d'Italia Giro d'Italia
Dumoulin gaat opnieuw voor de Giro

Liefde voor Italië

Behalve Luik-Bastenaken-Luik zijn alle koersen die Dumoulin op zijn programma heeft staan van RCS Sports. De organisator van de Giro is ook de organisator van de Abu Dhabi Tour, Strade Bianche, Tirreno Adriatico en Milaan-Sanremo.

Chris Froome schijnt naar verluidt maar liefst 2 miljoen dollar te krijgen om aan de start van de Giro te verschijnen. Dumoulin gaf aan tijdens de ploegenpresentatie, begin dit jaar, dat hij in ieder geval niks krijgt.

Zijn teammanager Iwan Spekenbrink vertelde dat de ploeg net als altijd startgeld ontvangt, maar dat dit niet meer dan de standaard bedragen zijn. "Ik wou dat het zo was dat er zulke droombedragen naar onze ploeg gaan."

STER reclame