NOS SportAangepast

Freestyleskiester Sharpe eert overleden landgenote met halfpipe-goud

Freestyleskiester Cassie Sharpe heeft Canada goud op de halfpipe bezorgd. Met een score van 95,80 in de tweede run liet de 25-jarige Canadese de andere deelnemers ver achter zich.

Met het goud eert Sharpe het jarenlange werk van haar inmiddels overleden landgenote Sarah Burke, die een voorvechtster was om de halfpipe op het olympisch programma te krijgen. Burke won onder meer vier keer de X-Games. Ze overleed in 2012 na een zwaar trainingsongeluk.

Daardoor maakte ze niet mee hoe haar jarenlange inzet alsnog werd bekroond met een olympische status voor de halfpipe bij het freestyleskiën. In 2014, in Sotsji, stond het onderdeel voor het eerst op het programma.

Martinod

Ook de winnares van het zilver, Marie Martinod (92.60), heeft veel te danken aan Burke. De 33-jarige Française dacht jaren geleden al aan stoppen.

Burke overtuigde Martinod echter door te gaan, om het freestyleskiën op de halfpipe internationaal nog beter op de kaart te zetten. En hoe.

De Française is nu twee zilveren halfpipe-medailles rijker op de Spelen (2014 en 2018). Meer plakken komen er niet bij, Martinod stopt na Pyeongchang definitief met haar sport om zich op haar gezin te kunnen richten.

Het brons was voor de Amerikaanse Brita Sigourney, die in de derde en laatste run op het nippertje haar landgenote Annalisa Drew passeerde met een score van 91.80.

Titelhoudster Maddie Bowman beleefde een desastreus verloop van de halfpipe door in alle drie de runs te vallen.

Sarah Burke in 2009

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl