Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economische Zaken EPA

Spaanse minister voorgedragen als vicepresident ECB

time icon Aangepast

De Spaanse minister van Economisch Zaken, Luis de Guindos, wordt vrijwel zeker op 1 juni vicepresident van de ECB, de Europese Centrale Bank. Zijn benoeming lijkt een feit nu de andere kandidaat, de Ierse bankpresident Philip Lane, zich terugtrekt. De Eurogroep ging vandaag akkoord met de voordracht van Guindos.

Guindos kreeg openlijk steun van onder meer Duitsland en naar het schijnt ook Nederland. Spanje is bovendien aan de beurt voor een grote post in Europa. Guindos wordt de opvolger van de Portugees Vítor Constâncio.

Als de ministers van Financiën de Spanjaard voordragen, moeten de regeringsleiders op hun volgende top op 22 maart de benoeming goedkeuren. De Spanjaard krijgt dan een eenmalige termijn als vicepresident van acht jaar.

Opvolging van Draghi

Guindos is lid van de centrumrechtse Partido Popular. Hij heeft gewerkt bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die in 2008 plotseling failliet ging. De val van Lehman Brothers veroorzaakte een wereldwijde financiële crisis. Later kon Guindos als minister in Spanje de puinhopen saneren die de ondergang van Lehman veroorzaakte. Guindos heeft eerder geprobeerd voorzitter van de eurogroep te worden, maar toen werd hij gepasseerd door Jeroen Dijsselbloem.

Waarom de Ier Philip Lane zich voor het vicepresidentschap heeft teruggetrokken, is onduidelijk. Hij leek bij de sollicitaties in het Europees Parlement favoriet. Mogelijk richt hij zijn blik nu op het hoogste ambt: de opvolging van Mario Draghi als president van de ECB. Draghi's termijn loopt eind oktober volgend jaar af.

Een andere kandidaat voor de opvolging van Draghi is Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse centrale bank. Bondskanselier Merkel zou steun hebben uitgesproken voor Guindos als vicepresident, als Spanje de kandidaatstelling van Weidmann voor het hoogste ambt steunt. Andere mogelijke kandidaten voor Draghi's functie zijn IMF-directeur Christine Lagarde en Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.

Meer nieuws over de Europese Unie volgen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief Brussel Inside, waarin de Europa-correspondenten van de NOS opinies, geruchten en reportages hebben verzameld. De nieuwsbrief verschijnt iedere zondagochtend.

STER Reclame