Stroomstoring Arnhem voorbij, ziekenhuis opereert morgen weer

Aangepast
NOS | Annemieke van Put

De stroomstoring die een groot deel van van de dag Arnhem en omgeving trof, is verholpen. Het Rijnstate ziekenhuis verwacht dat de poliklinieken en de operatiekamers morgen weer gewoon gebruikt kunnen worden. Vandaag kon dat niet. Ook was het ziekenhuis telefonisch moeilijk bereikbaar.

Zorg niet in gevaar

Het ziekenhuis in Arnhem stapte vanmorgen meteen over op de noodstroom. Daardoor kwam de zorg aan patiƫnten op de intensive care en andere verpleegafdelingen niet in gevaar.

Wel ontstond schade aan het netwerk, omdat drie keer een storing in de netstroomvoorziening optrad. Daardoor konden artsen en verpleegkundigen niet meer bij de patiƫntendossiers.

Spontane storing

Volgens netbeheerder Liander ontstonden de problemen door een "spontane storing" in een schakelstation en werden volgens Omroep Gelderland meer dan 52 duizend huishoudens en bedrijven in Arnhem en wijde omgeving door getroffen. Na 14.00 uur hadden de meeste mensen weer stroom, rond 16.30 uur was de stroomstoring helemaal voorbij.

Het Beekdal Lyceum in Arnhem schortte aan het begin van de middag de rest van de lessen op. De kluisjes konden door de stroomstoring niet meer open. Leerlingen moesten zonder jassen en boeken naar huis. Ze hoeven geen huiswerk te maken voor morgen.

Het gebied waar geen elektriciteit meer was, strekte zich uit van Wolfheze tot Doesburg. Door de storing ontstond ook hinder voor het treinverkeer in Arnhem en de regio.

STER Reclame