Den Helder, Willemsoord
NOS NieuwsAangepast

Steeds meer gemeenten vernieuwen hun centrum

Steeds meer gemeenten maken met winkeliers, horeca, de vastgoedsector, provincie en de landelijke overheid serieuze plannen om het centrum weer leefbaar, gezellig en mooi te maken. De economische crisis leidde immers tot een enorme winkel-leegstand, die in sommige steden wel opliep tot 30 procent.

Tijdens een congres in Breda over de toekomst van binnensteden tekenen vanmiddag weer negen gemeenten een zogenoemde retaildeal, waaronder Amersfoort en Zoetermeer. Daarmee komt het aantal deals op 152. Ook staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken zal haar handtekening zetten.

Keijzers voorganger, minister Kamp, nam in 2015 het initiatief voor de landelijke retaildeals, om de nodige aanpassingen in het winkellandschap in goede banen te leiden.

Internet

"Alleen als we het samen doen, gaat het lukken: dan kunnen we bepalen hoe we centra compacter en gezelliger kunnen maken", zegt Marijke van Hees, voorzitter van de Retailagenda. Want het compacter maken van de binnenstad klinkt leuk, maar kost ook enorm veel geld. Alle partijen zullen daaraan een steentje moeten bijdragen, is de gedachte.

Keijzer benadrukt vanmiddag dat aantrekkelijke winkels cruciaal zijn voor steden en dorpen. "Door de enorme toename van webwinkels, moeten winkeliers nu echt inzetten op digitalisering. Dat is de manier om meer producten te verkopen. Ook de slager en schoenenzaak op de hoek moeten het mogelijk maken dat klanten online een bestelling kunnen doen. Daarmee behouden we plaatselijke winkels, en daarmee lokale inkomsten en banen."

Den Helder

In Breda mogen zes voorbeeldsteden vanmiddag laten zien wat zij de afgelopen jaren hebben gedaan aan het vitaler maken van de binnenstad. Een van die succesverhalen is Den Helder. Gemeente, provincie en vastgoedpartijen hebben al honderden miljoenen euro's gestoken in het opknappen van de binnenstad.

"Jaren terug gaf ik ons centrum als rapportcijfer een 3, nu een 8. Er is echt heel veel gebeurd hier", zegt de Helderse wethouder Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal.

Het nieuwe stadshart van Den Helder, de Beatrixstraat

"Lelijke panden zijn opgeknapt, het versnipperde winkelgebied hebben we compacter gemaakt. Zeker twintig winkeliers hebben hun zaak verplaatst. De winkels zitten nu dicht bij elkaar", zegt Kuipers. "Ook waren er veel gaten in de binnenstad. Die zijn inmiddels opgevuld met onder meer nieuwe woningen. Er komt ook meer horeca, we hebben al een mooie nieuwe bibliotheek gekregen, een nieuwe schouwburg en een stationsplein."

Den Helder hoopt door al deze inspanningen uiteindelijk meer toeristen te trekken. "Jaarlijks rijden er één miljoen mensen door Den Helder, op weg naar Texel", weet Kuipers. "We zien al dat er vorig jaar meer mensen van Texel een dagje naar Den Helder kwamen. Hopelijk worden dat er dit jaar weer meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl