Morawiecki bij de conferentie in Duitsland AFP

Een nieuw hoofdstuk in de rel tussen Polen en Israël over de Poolse Holocaust-wet. De Poolse premier sprak gisteren op een bijeenkomst in Duitsland over "Joodse daders" en daar is Israël woest over.

Polen nam begin deze maand een wet aan die celstraffen mogelijk maakt voor mensen die suggereren dat het land medeschuldig is aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Het land wil zo voorkomen dat het in een adem wordt genoemd met nazi-Duitsland, maar critici spreken van Holocaust-ontkenning.

Premier Morawiecki verergerde de situatie na een vraag van een Israëlische journalist tijdens een bijeenkomst in Duitsland. Ronen Bergman vertelde hoe zijn ouders de Tweede Wereldoorlog ternauwernood hadden overleefd.

"Mijn ouders hebben veel familie verloren omdat hun Poolse buren klikten bij de Gestapo. Mijn moeder wist haar gezin te redden doordat ze haar buren 's nachts hoorde praten over hoe ze 's ochtends de SS zouden inlichten dat er Joden in de buurt woonden", vertelde Bergman.

"Als ik het goed begrijp ben ik door deze wet een crimineel in uw land als ik dit vertel. Wat is het doel van die wet? Wat is de boodschap?", vroeg Bergman, waarna de aanwezigen applaudisseerden.

Morawiecki sprak tegen dat het verhaal van Bergman strafbaar is onder de nieuwe wet. "Natuurlijk niet, het is niet strafbaar om te zeggen dat er Poolse daders waren. Net zoals er ook Joodse daders waren, Russische daders, Oekraïense. Er waren niet alleen Duitse daders."

Totaal ongepast

In Israël wordt verbijsterd gereageerd op die vergelijking. "Dit wijst op een gebrek aan begrip voor geschiedenis en de tragedie die ons volk is aangedaan", zei premier Netanyahu. Hij wil Morawiecki snel spreken.

Politica Tzipi Livni, die op een grote conferentie over veiligheid en defensie in München is, noemt de vergelijking totaal ongepast. "Het is niet te geloven dat de Poolse premier de slachtoffers vergelijkt met de moordenaars."

Andere Israëlische politici eisen dat Israël zijn ambassadeur uit Polen terugtrekt.

STER reclame