Jillert Anema ANP
NOS Schaatsen Aangepast

Anema: ik voel me niet schuldig en ik ben ook niet schuldig

Jillert Anema wil nog niet inhoudelijk ingaan op de berisping die hij vier jaar geleden heeft gekregen van sportkoepel NOC*NSF.

De Volkskrant onthulde eerder deze week dat Anema zich tijdens de Spelen van Sotsji schuldig heeft gemaakt aan een poging tot matchfixing. Anema was in 2014 bondscoach van de Franse achtervolgingsploeg, hij zou bereid zijn geweest de Nederlanders een zege te garanderen op voorwaarde dat de Franse ploeg niet zou worden ingehaald.

Daarop kreeg Anema een brief van NOC*NSF, dat sprak van een schending 'van de olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect'.

Bekijk hier het hele interview met NOS-verslaggever Bert Maalderink:

Anema: "Het is een situatie van vier jaar geleden waarvan we gezegd hebben: dat is afgedaan. Nu komt het weer boven. Het is voor mij een open wond, want ik vond het niet terecht."

Tijdens het olympische schaatstoernooi wil Anema niet inhoudelijk over de zaak praten. "Laten we wachten tot wanneer de Spelen voorbij zijn, dan gaan we het erover hebben. We gaan eerst een paar medailles pakken en die vieren."

Storm in glas water

De schaatscoach wil de zaak niet te groot maken. "Het is niet eens een storm in een glas water, er wordt eerder in geroerd met een lepeltje", zegt een cryptische Anema. "Ik heb een brief gekregen destijds, geen waarschuwing. Of ik heb hem niet goed gelezen."

Chef de mission Jeroen Bijl wilde in Studio Sportwinter ook niet diep op de zaak ingaan. "De timing van het verhaal was super beroerd. Misschien heb ik het iets onderschat, maar ik weet ook niet wie ik het precies moet kwalijk nemen", zegt de baas van de Nederlandse wintersportploeg in Studio Sportwinter.

Kwalijk nemen

Bijl heeft geprobeerd de affaire buiten de Nederlandse ploeg te houden. "Ik kan ook niet precies zeggen wie ik iets kwalijk neem over het feit dat het hier naar buiten is gekomen. Misschien heb ik het iets onderschat. Het is vier jaar geleden gebeurd. Ik had niet verwacht dat het hier naar buiten zou komen."

NOC*NSF heeft het internationaal olympisch comité IOC, met vier jaar vertraging, over de zaak geïnformeerd. Bijl durft in Studio Sportwinter niet te zeggen of er al door het IOC gereageerd is. 'En dat weet ik echt niet."

STER reclame