Mathilde Gremaud
NOS SportAangepast

Zwitserse freestyleskiester Gremaud maakt rentree met zilver

Het was een mooi podium op het onderdeel slopestyle bij het freestyleskiën voor vrouwen. Isabel Atkin veroverde brons en was daarmee pas de tweede Britse in de geschiedenis van de Winterspelen die een medaille won in de sneeuw. Het goud was voor Sarah Höfflin, de 27-jarige Zwitserse die vorig seizoen ook al de beste was in de wereldbeker.

De nummer twee had echter het mooiste verhaal: Mathilde Gremaud. Precies één dag voor de opening van de Olympische Spelen in Pyeongchang werd ze achttien jaar. Het mooiste cadeau voor de Zwitserse freestyleskiester was wel dat ze haar verjaardag in Zuid-Korea vierde, want daar zag het een klein jaar eerder helemaal niet naar uit.

Na een prachtig seizoen waarin ze in haar eerste wereldbekerjaar vier keer het podium haalde, ging het in maart 2017 mis met haar knie. Niet eens tijdens een wedstrijd, maar bij een fotosessie. Ze scheurde de kruisband van haar rechterknie. Een operatie bleek noodzakelijk.

Net op tijd fit

Het herstel kostte tijd, veel tijd. Zo veel zelfs dat Gremaud pas op het nippertje weer fit was. Sterker, de slopestyle op de Spelen zou haar eerste wedstrijd zijn sinds ze de zware blessure had opgelopen.

Weer dreigde er een kink in de kabel te komen, toen ze gisteren tijdens de training in Pyeongchang op haar hoofd belandde. Ze was weer snel ter been, maar ondertussen wel zo versuft dat een ritje per ambulance naar het ziekenhuis onvermijdelijk was.

Na een medische test kreeg ze zaterdagochtend het groene licht voor de wedstrijd van later op de dag. En daar kreeg het hele verhaal een eind goed, al goed-slot. Ze veroverde dan wel geen goud, maar zilver was al veel meer dan ze in maart 2017 mocht hopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl