De tram tijdens een testrit
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Wethouders scherpten zonder ruggespraak kritische brief over tramdebacle aan

De definitieve versie van een brief over de Uithoflijn van tien Utrechtse gemeenten aan Gedeputeerde Staten is veel kritischer en harder dan het concept. Wethouders van acht gemeenten die met de kladversie instemden, herkennen zich niet in de uiteindelijke tekst.

Dat schrijft RTV Utrecht, die zowel het concept als de definitieve versie in handen heeft. De brief leidde vorige week vrijdag tot het aftreden van VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof. Toen ze erachter kwam dat de twee initiatiefnemers de brief hadden aangescherpt, stelde ze dat ze "op basis van leugens" is opgestapt.

De zaak draait om de Uithoflijn, een tramverbinding die moet komen tussen Utrecht Centraal en de universiteitscampus De Uithof. Deze tramlijn moet een buslijn vervangen, waar studenten als haringen in een ton worden vervoerd.

Later en duurder

Vorige week bleek dat het anderhalf jaar langer gaat duren voordat deze tram op het totale tracé kan rijden. De veiligheid in het Utrechtse stationsgebied, dat grondig op de schop is genomen, en op een plek verderop langs de route kan niet worden gegarandeerd.

Dit uitstel kost 89 miljoen. Volgens de gemeente Utrecht is vooral de provincie verantwoordelijkheid voor deze tegenvaller. De gemeenten en de provincie ruziën sindsdien over de schuldvraag en de betaling van de extra kosten.

De uiteindelijke brieftekst van 9 februari stelt dat de bestuurders en ambtenaren van de tien Utrechtse gemeenten slecht geïnformeerd zijn.

Ook zijn hun wensen over mobiliteit niet verwerkt in de plannen voor de Uithoflijn. Ten slotte voelen de gemeenten zich niet gekend in besluiten over geld: zij krijgen minder vanwege het uitstel.

Bestuurlijk en ambtelijk is er vrijwel geen contact geweest.

Brief U10 aan College van Gedeputeerde Staten

De initiatiefnemers en ondertekenaars van de brief, GroenLinks-wethouder Van Hooijdonk van Utrecht en CDA-wethouder Van Dalen van Houten, erkennen dat de laatste versie anders is. Ze ontkennen dat ze bewust hebben gesjoemeld met de formuleringen.

Maandagavond is er een spoeddebat over de affaire.

Advertentie via Ster.nl