NOS SchaatsenAangepast

Van der Weijden baalt na vierde plaats: heel erg zuur

Toen Esmee Visser haar handen in de lucht stak, nadat de laatste schaatssters hun vijf kilometer hadden volbracht, sloeg Annouk van der Weijden van wanhoop de handen voor haar ogen. Op de tribune, gezeten naast haar man en omringd door familie, zag ze dat haar in de eerste rit gereden persoonlijk record (6.54,17) net niet genoeg was voor een olympische medaille.

De Russische Natalia Voronina reed negentien honderdste sneller. "Het persoonlijk record van Voronina op een laaglandbaan was 7.02, dat gaf een beetje hoop, maar het was valse hoop", zei Van der Weijden een uurtje na afloop van de wedstrijd.

'Wel heel zuur'

"Als iedereen zes seconden sneller zou zijn dan ik, weet je dat het gewoon niet goed genoeg was. Nu kan ik mezelf niks verwijten, maar het is wel heel zuur dat je op twee tienden van het podium staat."

Maar of dat het iets dragelijker maakt. "Morgen misschien."

Van der Weijden dook in de eerste rit ruim twee seconden onder haar persoonlijk record dat ze tijdens het OKT in december had neergezet. Halverwege de wedstrijd was dat nog de snelste tijd, maar na de dweilpauze reed Esmee Visser een kleine vier seconden sneller.

"Esmee reed een heel goede tijd. Ik wist dat het spannend zou worden, want er zat vier seconden tussen." Van der Weijden mocht lang hopen op een medaille. "Het gaf vertrouwen toen Claudia Pechstein en Ivanie Blondin het niet haalden."

Nog vier jaar door?

In de slotrit kwam de Russin Voronina in de baan met Martina Sábliková, tweevoudig olympisch kampioene op de vijf kilometer. "Sábliková is gewoon een klasbak, die dit kan. Toen Voronina de bel hoorde, dacht ik dat het lastig voor haar zou worden, maar ze kon in elke bocht naar Sábliková toe rijden."

Vier jaar geleden werd Van der Weijden (31) vijfde op de drie kilometer, nu eindigt ze als vierde. Als je die lijn door zou trekken, wint ze over vier jaar in Peking een bronzen medaille. Maar of ze dat haalt? "Dat weet ik nog zo net niet. Ik wilde hier een medaille halen en baal gewoon op dit moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl