Jongeren testen de escape room in Druten
NOS NieuwsAangepast

Deze escaperoom moet meer jongeren naar de stembus krijgen

De gemeente Druten in Gelderland heeft twee escaperooms gebouwd om jongeren te interesseren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. In de kelder van het gemeentehuis moeten de jongeren hackers verslaan en zo de verkiezingen redden. Na een uur, als ze buiten staan, weten ze als het goed is meer over het werk dat hun gemeente doet.

Het is een idee van de burgemeester, Luciën van Riswijk (CDA). "We willen jongeren op een positieve manier betrekken bij het gemeentehuis." De burgemeester hoopt dat jongeren niet alleen weten dat er verkiezingen zijn, maar ook dat ze beter begrijpen wat er gebeurt bij hun gemeente en waarom dat voor hun belangrijk is.

Deze jongeren lieten zich opsluiten in de escaperoom:

Deze escape room moet jongeren naar de stembus krijgen

Druten is niet de enige gemeente die probeert jongeren naar de stembus te krijgen. Het is altijd lastig om jongeren te motiveren om te gaan stemmen, en vooral bij gemeenteraadsverkiezingen waar de opkomst altijd aanzienlijk lager is dan bij landelijke verkiezingen.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2014, kwam 54 procent van de mensen die mochten stemmen een vakje inkleuren. Van de jongeren (18 tot 25 jaar) kwam ongeveer een kwart opdagen.

Gemeenten doen er alles aan om dat aantal percentage te krijgen. Ook nu weer zijn er allerlei initiatieven. Zo organiseert Alphen aan de Rijn een vlogwedstrijd, komt Dalfsen met een speciale pubquiz en is er in Steenbergen een festival.

Waar gaat de gemeente over?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl