NOS / Mattijs van de Wiel
NOS NieuwsAangepast

Slimme verkeersborden: niet meer remmen voor leeg kruispunt

Een wereldprimeur op een kruispunt bij het Friese plaatsje Huins (Húns in het Fries). Slimme verkeersborden, waardoor je niet meer hoeft af te remmen als er geen ander verkeer is. Een idee van de gepensioneerde onderwijzer Sijbren van der Velde. Vanaf vandaag worden de borden officieel in gebruik genomen.

Van der Velde is zelf helemaal geen snelheidsduivel. Maar afremmen naar 70 op de provinciale weg alleen maar omdat er een verkeersbord staat, vindt hij niet altijd nodig. "Soms is er op het kruispunt helemaal geen verkeer. Als een regel niet goed werkt, zijn mensen sneller geneigd die te negeren."

Hij bedacht een oplossing: zet een verkeersbord neer dat alleen werkt als er ander verkeer aankomt. Hij stuurde zijn idee naar de provincie en die pakte het op. Vanaf vandaag regelen detectielussen in het asfalt en twee slimme verkeersborden aan beide kanten van de weg het verkeer bij een kruispunt op de N359.

Geen verkeer op kruising? Standaard vaart minderen hoeft niet meer

Op de provinciale weg tussen Bolsward en Leeuwarden mag je op veel plaatsen 100, behalve daar waar landweggetjes de weg kruisen, zoals bij Huins. Als er verkeer nadert vanaf die weggetjes, licht het dynamische verkeersbord op: 70. Komt er geen verkeer aan, dan gaat het bord op zwart.

Een eenvoudig idee eigenlijk. "Alle goede uitvindingen zijn simpel", stelt de oud-onderwijzer. "Je moet er alleen opkomen. Henry Ford bedacht de lopende band. Een heel simpel idee, maar wel effectief."

Hij had niet verwacht dat de provincie zijn plan meteen in praktijk zou brengen. "Als ze hadden gezegd: we kunnen er misschien iets mee, dan had ik het al heel bijzonder gevonden. Dat ze een idee dat nog nergens is gelanceerd zo groot oppakken, tekent het lef van de provincie."

Ongelukken

De provincie Friesland was blij verrast door het idee van Van der Velde, zegt gedeputeerde Sietske Poepjes. "Dit soort kruispunten is een knelpunt in de provincie en we luisteren heel graag naar oplossingen die burgers zelf aandragen. Dus dit kwam mooi bij elkaar."

Nederland kent talloze kruispunten als de kruising bij Huins. De gedeputeerde verwacht dat de slimme verkeersborden op meer plekken neergezet worden als ze zich in Friesland hebben bewezen. Bij Huins worden de oude borden met 70 vandaag weggehaald. Initiatiefnemer Van der Velde mag ze hebben. "Ik heb gehoord dat zijn kleinkinderen er al een beetje ruzie om maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl