In samenwerking met
Omroep Gelderland

Laagvliegende helikopters Defensie mijden stallen bij oefening

Defensie gaat bij oefeningen met legerhelikopters in de Achterhoek voortaan rekening houden met vee in stallen. Bestuurder Henk Jolink van LTO West-Achterhoek heeft dat met Defensie afgesproken.

De organisatie heeft boeren opgeroepen om locaties te melden waar veel overlast ontstaat als helikopters laag over vliegen. De plekken worden vervolgens door Defensie aangemerkt als gebieden waar piloten minder of niet meer vliegen.

"Als ze dat wel doen, worden ze daar op aangesproken en moeten ze wellicht voor straf aan de grond blijven," aldus Jolink. LTO helpt helikopterpiloten stallen met dieren beter te herkennen door foto's ervan te delen.

Schade

Als een helikopter dicht boven een stal met koeien hangt, schrikken de dieren. Ze gaan op de loop en vallen over elkaar heen. "Dieren kunnen dan komen te overlijden met duizenden euro's schade tot gevolg."

Onlangs klaagden veehouders uit de Achterhoek over laagvliegende helikopters. Tot en met volgende week vrijdag traint Defensie daar. Helikopters vlogen enkele meters over boomtoppen en stallen.

Door de herrie braken paarden door de omheining en raakten koeien in de stallen in paniek. Andere boeren meldden dat hun geschrokken koeien minder melk geven.

LTO heeft nog geen beeld van de schade. "Complicaties doen zich soms pas later voor," schrijft Omroep Gelderland.

Een kort geding van de Achterhoekse miljardair Hans Melchers is nu van de baan. Eerder dreigde hij daarmee omdat de pauwen op zijn landgoed Onstein van slag raakten door de heli's.

Advertentie via Ster.nl