Europa lobbyt in VS voor neutraal internet: we hebben nog één stem nodig
Job Boonstra
redacteur Bureau Washington
Job Boonstra
redacteur Bureau Washington
De neutraliteit van het internetverkeer in de VS staat op het spel. Een delegatie van het Europese Parlement probeert deze week het Amerikaanse Congres op andere gedachten te brengen, want dit besluit kan ook gevolgen voor de rest van de wereld hebben.
De Amerikaanse telecomwaakhond FCC besloot eind vorig jaar bestaande regels terug te draaien die netneutraliteit moeten waarborgen. De regels maken het nu onmogelijk voor internetaanbieders om onderscheid te maken tussen verschillend internetverkeer. Maar daar komt verandering in. Internetaanbieders kunnen dan bedrijven als Facebook, Netflix of Spotify tegen betaling voorrang geven op andere diensten.
Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is vice-voorzitter van de delegatie. "Voor de consument wordt het niet duurder, maar je zult wel merken dat toegang tot Netflix beter is dan tot bijvoorbeeld de site van de NOS. Het terugdraaien van deze maatregel houdt innovatie tegen. Als een groot bedrijf in de toekomst eenmaal een deal heeft gemaakt met een internetaanbieder, kom je daar als nieuwe innovatieve ondernemer niet meer tussen. Uiteindelijk is dat niet goed voor internetgebruikers en ook niet voor het open internet."
FCC
Het besluit van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft alleen betrekking op dataverkeer in de VS. Toch denkt Schaake dat het ook gevolgen zal hebben voor de rest van de wereld. Daarom ging ze met een Europese delegatie naar Washington DC. "Alles wat er op het web gebeurt, heeft een wereldwijde impact. Amerika is een dominante speler op het internet en wetgeving die hier wordt gemaakt heeft een doorstromend effect naar de rest van de wereld."
Maar het terugdraaien van regels rond netneutraliteit is niet nog niet definitief. "Dit is onderdeel van een grote politieke strijd in Washington", zegt Schaake. "De Senaat kan dit besluit nog terugdraaien, maar daar ontbreekt nog één stem voor."
De Democraten zijn sowieso tegen het besluit. Ze hebben in de Senaat 47 zetels. Samen met twee onafhankelijke senatoren en de Republikeinse senator Susan Collins, die ook tegen het besluit zullen stemmen, komen ze dan dus nog een enkele stem tekort.
Republikeinse stem
Er moet nog één Republikein overgehaald worden om ook tegen te stemmen. "Dat wordt spannend", denkt Schaake. "Het Amerikaanse Congres is namelijk tot op het bot verdeeld, dus de kans dat er een Republikein wordt overgehaald is klein. Maar de druk van internetgebruikers, consumentenorganisaties en start-ups is groot. Er zijn zelfs staten in de VS die proberen maatregelen te nemen om netneutraliteit te beschermen."
Voorafgaande aan de missie heeft Schaake samen met 147 andere Europarlementariërs een brief gestuurd aan het Amerikaanse Congres met de oproep netneutraliteit te behouden. "We hopen dat ze luisteren naar miljoenen Amerikanen die helemaal niet willen dat het wordt afgeschaft."
In Europa is de neutraliteit van internetverkeer bij wet bepaald. De regels die nu in de VS zijn teruggedraaid, waren geen wetgeving, maar slechts regels die de federale toezichthouder heeft opgelegd. "Het Congres kan ook gewoon zelf besluiten een netneutraliteitswet te ontwerpen. Daar is veel maatschappelijke steun voor, maar dan moet wel eerst het besluit van de toezichthouder worden teruggedraaid. Pas dan is er ruimte voor nieuwe wetgeving."