NOS NieuwsAangepast

Rutte: Nederland verliest een staatsman van internationale allure

Premier Rutte noemt Lubbers een man van groot statuur en een staatsman van internationale allure. "Als premier van mijn jeugd loodste hij ons land door de moeilijke jaren '80", aldus Rutte.

Rutte had hem al meer dan een jaar niet gezien en wist niet dat hij zo ziek was. "We moeten hem herinneren als een man die ons internationaal op de kaart heeft gezet. De Macher".

Rutte: "Lubbers was de premier van mijn jeugd"

CDA-leider Buma roemt "de doortastende en kundige wijze waarop hij ons land land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst."

Hij denkt dat Lubbers zal worden herinnerd als een van de grote premiers van Nederland na de oorlog. Niet alleen vanwege zijn "leidende rol in de Nederlandse politiek", maar ook omdat hij hele verschillende standpunten bij elkaar wist te brengen. "Dat is een hele grote gave", zegt Buma.

Loopbaan

"Afkomstig uit een Rotterdamse ondernemersfamilie koos Lubbers op jonge leeftijd voor een loopbaan in dienst van het algemeen belang. Een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was", aldus Buma.

Volgens de CDA-leider heeft Lubbers ook een belangrijke bijdrage gegeven aan de positie van het CDA. Die partij was in 1982, toen Lubbers aantrad als premier, net opgericht. Buma: "Dus je kunt zeggen dat Lubbers het CDA echt groot heeft gemaakt."

Buma: Lubbers heeft het CDA echt groot gemaakt

Taalvernieuwer

Lubbers was de onbetwiste meester van het compromis, zegt D66-leider Pechtold. "Ons land verliest een groot christendemocraat, een spitsvondig taalvernieuwer, markant staatsman, leider in economische crisistijd en overtuigd Europeaan."

PvdA-leider Asscher noemt Lubbers een "icoon" met een indrukwekkende staat van dienst. "Hij was de premier van mijn jeugd."

Groot hart

Kamervoorzitter Arib noemt Lubbers een warm en hartelijke man met een groot hart voor de democratie. "Als premier had hij altijd veel respect voor de Tweede Kamer. Hij is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse politiek."

De Tweede Kamer herdenkt Lubbers binnenkort.

Vluchtelingen

Ook voor de leider van de ChristenUnie Segers was Lubbers de premier van zijn jeugd. "Ben hem dankbaar voor zijn onvermoeibare inzet voor ons land en ook voor zijn pleidooien voor betere zorg voor de schepping. " GroenLinks-leider Klaver zegt: "Ruud, bedankt voor je inzet voor duurzaamheid en vluchtelingen."

SGP-leider Van der Staaij gedenkt de oud-premier met groot respect. "Hij was in lastige tijden langdurig premier met veel vasthoudenheid, creativiteit en toewijding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl