NOS NieuwsAangepast

President Zuma en de Gupta-broers: vier handen op een buik

De Zupta's, zo worden ze in Zuid-Afrika ook wel genoemd. Omdat ze president Jacob Zuma volledig in hun zak zouden hebben. Ajay, Atul en Rajesh Gupta. In 1993 verhuisden ze van India naar Zuid-Afrika. Al snel bouwden ze een enorm zakenimperium op, met belangen in meer dan veertig bedrijven. Van mijnbouw tot luchtvaart. Ook zijn ze eigenaar van een krant en zelfs een televisiestation.

De drie zakenbroers raakten bevriend met president Zuma. Ook in deze vriendschap werd veel geïnvesteerd. Opvallend vaak werden ze in Zuma's aanwezigheid gezien. Bij een Gupta-bruiloft mochten de gasten landen op een militaire luchtmachtbasis en kregen ze politiebegeleiding. Een zoon, dochter en een van de vrouwen van Zuma werken bij een van de Gupta-bedrijven.

Opgebiecht

Met de groeiende vriendschap vergrootte ook de politieke invloed. In 2016 biechtte de voormalige staatssecretaris van Financiën op dat hij op het kantoor van de Gupta's was geroepen. Daar kreeg hij geld en een baan aangeboden. Dat ging om de baan van zijn baas, de minister van Financiën, die kort daarvoor door Zuma was ontslagen.

Ook was er een rapport van de Zuid-Afrikaanse parlementaire ombudsman. Hierin werden de Gupta's beschuldigd van samenwerking met Zuma om overheidscontracten binnen te halen. Gelekte e-mails zouden ook aantonen dat ze smeergeld betaalden.

De kritiek onder de bevolking op de invloed van de Gupta-broers werd de afgelopen jaren steeds sterker. Net als de kritiek op president Zuma. Nu het aftreden van de president een kwestie van tijd is, verdwijnt ook de macht van de Gupta's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl