ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

NAM moet snel met voorstellen komen na aardbevingen van vorige week

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) draait de duimschroeven aan. De NAM moet binnen een week met een analyse over de drie recente aardbevingen komen. Het gaswinningsbedrijf moet in dat rapport ook nieuwe maatregelen voorstellen om de kans op aardbevingen te verkleinen. Het SodM zal daarna bepalen wat er moet gebeuren.

Dat blijkt uit een publicatie op de website van het SodM.

Code oranje

Vorige week waren er drie aardbevingen: op 8 februari bij Loppersum (met een kracht van 2.0), op 10 februari bij Scharmer (1.7) en op 11 februari bij Garrelsweer (2.2). "Met deze drie bevingen bevindt de gaswinning in Groningen zich weer op signaleringsniveau code oranje," stelt het SodM. Na de veel grotere beving bij Zeerijp op 8 januari was ook kortstondig sprake van code rood.

Naar aanleiding van de aardbeving bij Zeerijp adviseerde het SodM in januari om de gasproductie in Groningen bijna te halveren, tot twaalf miljard kuub gas per jaar. De gasputten bij Loppersum moesten zelfs direct dicht, om zo de kans op nieuwe aardbevingen te verminderen.

Wiebes

Volgens het SodM bewijzen de aardbevingen van vorige week opnieuw dat de gaswinning in het Groningenveld "zo snel mogelijk" terug moet naar 12 miljard kuub gas per jaar. Volgens RTV Noord zal minister Eric Wiebes daarover eind maart een besluit nemen.

Los daarvan maant de SodM de NAM dus nu tot spoed door binnen een week een nauwgezet rapport te eisen over de drie recente aardbevingen.

Advertentie via Ster.nl