Podcast #DeDag: 'In Nederland gedoneerd orgaan blijft niet altijd in Nederland'

Aangepast
De Dag #10

Geen tijd om live naar de radio te luisteren? Dan heeft NPO Radio 1 DeDag voor je, een nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag. NOS-presentator Winfried Baijens spreekt met deskundigen en journalisten van alle omroepen.

Na uitstel op uitstel, stemde de Eerste Kamer dinsdag in met een zogeheten 'actief donorregistratiesysteem'. Vanaf 2020 ben je automatisch donor als je geen keuze maakt. "Ik hoop dat deze wet verandering brengt, maar het echte effect moeten we nog afwachten," zegt Hanneke Hagenaars. Ze is transplantatiecoördinator bij het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

Wie straks in Nederland organen afstaat, helpt daarmee niet automatisch een Nederlander. "Ons land is onderdeel van Eurotransplant", vertelt Haagenaars. In De Dag legt ze uit hoe dat donornetwerk er precies uit ziet. "Ook België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Hongarije vallen onder Eurotransplant."

Levers, harten en nieren worden dus op Europees niveau aangemeld, waarna Eurotransplant op zoek gaat naar een geschikte ontvanger. "Meestal zal dat iemand uit hetzelfde land zijn, maar als er veel urgentie is kan een orgaan ook naar een ander land gaan."

De foto van de vallende soldaat is genomen in 1936 door oorlogsfotograaf Robert Capa EPA

'De vallende soldaat' is misschien wel de beroemdste foto uit de Spaanse Burgeroorlog. Toch bestaat er discussie over de echtheid van het beeld. "Gemanipuleerde foto's kan je herkennen omdat ze vaak net iets té mooi zijn", vertelt nieuwsfotograaf en Zilveren Camera-jurylid Bert Verhoeff.

Ook bij prestigieuze wedstrijden als World Press Photo en de Zilveren Camera sturen fotografen nepfoto's in. Hoe Verhoeff en andere juryleden die gemanipuleerde beelden bestrijden, hoor je in de podcast.

Missen van intimiteit

Anneke Scheeres is 73 en woont nog thuis, maar haar man (82) verblijft in een verpleegtehuis. Dat is lastig, want ze missen soms intimiteit. "Het is hard om dit mee te maken, dat je elkaar niet meer dichtbij hebt. Het doet pijn in je hele lichaam", vertelt Scheeres.

Meer bewoners van verpleeghuizen en verzorgingshuizen hebben hiermee te maken, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Een op de zeven ondervraagden mist romantisch of seksueel contact.

Scheeres gaat nog elke dag bezoek bij haar man. "Niemand kan tippen aan mijn Michel", zegt ze.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

STER Reclame