55-plusser Achterhoek uitgedaagd om 40 dagen niet te drinken

Aangepast
AFP

Steeds meer 55-plussers in Noord- en Oost-Gelderland drinken meer dan goed voor hen is. Daarom stimuleert de GGD hen mee te doen met de landelijke actie IkPas.

Die begint op Aswoensdag - het einde van carnaval - en richt zich tot nu toe met name op jongeren. Die worden uitgedaagd 30 of 40 dagen geen alcohol tot zich te nemen.

Volgens Lieke van Dijk van de GGD is de Achterhoek van oudsher een regio waar jong en oud graag een biertje drinkt. "Bij veel ouderen leeft ook nog de gedachte dat één of twee wijntjes per dag gezond is. Maar dat is al lang achterhaald."

Tactus verslavingszorg of Iriszorg ziet het aantal 55-plussers dat om hulp vraagt groeien. "Een wijntje bij het koken, een wijntje bij het eten, een wijntje voor het slapen gaan. Het wordt vanzelfsprekend."

Kans op vallen

Ouderen die veel drinken, lopen ook meer risico's. Van Dijk: "Het kan gevaarlijk zijn in combinatie met medicijnen, ouderen slapen vaak al slecht en door alcoholgebruik wordt dit nog slechter. Ook is de kans op vallen groter."

Meedoen met IkPas is volgens Lieke van Dijk van de GGD heel goed om je bewust te worden van je alcoholgebruik. "Vaak blijven mensen ook na die 40 dagen minder drinken," zegt ze tegen Omroep Gelderland.

In de Drentse gemeente De Wolden doen acht raadsleden mee. Het is de eerste keer dat de politici mee doen. Aanleiding is mede het nieuwe preventie- en handhavingsplan alcohol.

Vorig jaar deden 7200 mensen mee aan de actie. Het tijdelijk niet drinken zorgt er volgens de GGD Twente voor dat deelnemers zich fitter voelden, beter sliepen. Ruim de helft dronk na de "drooglegging" beduidend minder.

STER Reclame