Tien jaar cel en tbs geëist tegen moordenaar Jesse van Wieren

Aangepast
Politie-onderzoek bij het huis in Kloosterburen ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist een man uit het Groningse Kloosterburen. Hij wordt ervan verdacht dat hij op Nieuwjaarsdag 2016 de 28-jarige Jesse van Wieren uit Leens met messteken om het leven heeft gebracht.

Dat gebeurde in de woning van de man. Hij begroef het lichaam van Van Wieren in zijn tuin. In Kloosterburen werd daarna een grote zoekactie op touw gezet naar Van Wieren. De politie vond zijn stoffelijk overschot enkele dagen later.

Tijdens de behandeling van zijn zaak verklaarde de man dat Van Wieren zijn woning was binnengedrongen, zich vervelend gedroeg en hem aanviel. Toen hij Van Wieren de deur uit wilde werken ontstond een vechtpartij met fatale gevolgen. De verdachte deed een beroep op noodweer: "Ik mag me toch wel verdedigen in mijn eigen huis." De advocaat-generaal geloofde niets van die verklaring.

Slachtofferverklaring

In een emotionele slachtofferverklaring vertelden de ouders en zus van Van Wieren over het gemis van hun zoon en broer. Vader Van Wieren: 'Altijd is er pijn en verdriet. We gaan nog elke dag naar het graf van Jesse.'

De advocaat van de man stelde dat zijn cliënt niet de agressieve man is zoals hij wordt afgeschilderd. Volgens hem kon zijn cliënt niet anders dan zich te verweren tegen de agressie van Van Wieren. Hij vroeg daarom ontslag van rechtsvervolging, schrijft RTV Noord.

In juni veroordeelde de rechtbank in Groningen de dader tot acht jaar cel en TBS met dwangverpleging. Zijn vriendin die bij het misdrijf in de woning aanwezig was, kreeg dezelfde straf opgelegd. Zij ging in eerste instantie ook tegen haar straf in beroep, maar trok dat later in. Volgens de advocaat-generaal is de eis hoger uitgevallen omdat de rol van de man groter is dan die van zijn vriendin.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 12 maart uitspraak.

Dit is een artikel van

STER Reclame