Hugo de Jonge ANP

Minister De Jonge gaat in gesprek met de Coöperatie Laatste Wil (CLW). Hij noemt het "ongewenst, onverantwoordelijk en mogelijk zelfs strafbaar"dat de organisatie een dodelijk poeder levert aan leden die het in huis willen hebben voor als ze een eind aan hun leven willen maken.

In het Vragenuur zei de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat hij Laatste Wil zijn zorgen wil overbrengen. Hij beloofde de Tweede Kamer binnen een maand op de hoogte te stellen van de uitkomst.

De minister en vicepremier zei vorige week dat hij weinig kan ondernemen, omdat hij het Openbaar Ministerie niet voor de voeten wil lopen. Hij zei dat het OM pas kan kijken of CLW strafbare feiten heeft gepleegd, als blijkt dat iemand het dodelijke poeder heeft gebruikt.

'Ongemakkelijk gevoel'

Vragensteller Van der Staaij (SGP) vroeg zich af of er "dan eerst doden moeten vallen" voor er kan worden ingegrepen. De Jonge zei dat "ongemakkelijke gevoel" te begrijpen.

Laatste Wil kwam vorig jaar in het nieuws met een zelfdodingspoeder. Leden kunnen na het bezoeken van een informatieavond 2 gram van dit poeder meekrijgen in een kluisje dat met een vingerdrukscanner is beveiligd,

Volgens NRC hebben ruim driehonderd mensen het spul inmiddels bemachtigd. Jonge zegt het een eng idee te vinden dat mensen een dodelijk poeder in huis hebben.

STER reclame