NOS NieuwsAangepast

Reisbranche profiteert: 65-plussers laten hun geld rollen

Het gaat goed met de reissector. Dat is vooral te danken aan 65-plussers. Die gaan steeds vaker op vakantie en geven dan veel geld uit, blijkt uit onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR, het Nationaal Ouderenfonds en ABN Amro.

"De 65-plusser van vandaag heeft meer te besteden, is vitaler en veel mobieler dan de vorige generatie, en wil dat tot hoge leeftijd blijven doen", zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. Bovendien wordt de groep ouderen steeds groter.

Verslaggever Ardy Stemerding was op Schiphol en vroeg ouderen naar hun reislust.

65-plussers reizen meer: 'Rome, Paraguay, Nieuw-Zeeland'

Naar verwachting telt Nederland in 2035 zo'n 4,6 miljoen 65-plussers. In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal vakanties onder deze groep met 13 procent. Ook geven ze ten opzichte van jongere reizigers relatief veel uit aan een vakantie.

Hoewel een groot deel van de ouderen reislustig lijkt, gaat één op de vier ouderen nooit op vakantie. Zij hebben niet genoeg geld of zijn niet gezond genoeg. "Voor 37 procent van de ouderen is hun lichamelijke conditie aanleiding om niet op vakantie te gaan", zegt Stef Driessen van ABN Amro.

Korte vakanties

Vooral tijdens korte vakanties houden ouderen de hand niet op de knip. Ouderen gaan steeds vaker kort, maximaal 3 dagen, op vakantie. Ze geven dan gemiddeld gemiddeld 144 euro per persoon uit. Ter vergelijking: vakantiegangers onder de 65 besteden gemiddeld 115 euro aan korte vakanties, blijkt uit cijfers van het CBS.

De hogere uitgaven hangen onder meer samen met de keuze van de accommodatie. Ouderen verblijven vaker in luxe boetiekhotels. Ook nemen ze regelmatig familie mee; 15 procent van deze reizen is met kinderen en/of kleinkinderen, blijkt uit het onderzoek.

Ook kiezen ouderen vaker voor duurdere accommodaties met zorg- en hulpmiddelen. "Accommodaties met speciale voorzieningen - zoals een lift, een digitale butler en goede verbindingen naar dagactiviteiten - hebben dan ook een streepje voor", zegt Driessen van de ABN Amro.

Vier van de tien oudere reizigers hebben een "bucketlist" voor hun vakantie, zagen de onderzoekers. Voorbeelden daarvan zijn leren mediteren in Thailand, literaire rondreizen en een verblijf bij een lokale indianenstam in het Amazonegebied.

Reisbranche in de lift

ABN Amro verwacht dat in de komende vijf jaar de vakantiebestedingen van Nederlandse 65-plussers met een half miljard euro zal stijgen. En uiteindelijk van 2,6 miljard in 2016 naar 3,6 miljard euro in 2025. "Dat is een stijging van bijna 100 miljoen euro per jaar", stelt de bank.

Maar ook de reisbranche in zijn totaliteit zit in de lift. Voor dit jaar zijn al ruim 8 procent meer reizen geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de reisorganisatie ANVR.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl