Van Kerkhof grijpt verrassend zilver op 500 meter

time icon Aangepast

Yara van Kerkhof heeft verrassend zilver gewonnen op de olympische 500 meter. De Nederlandse shorttrackster kende een slechte start, maar profiteerde van een valpartij van de Britse Elise Christie en diskwalificatie van de Koreaanse Choi Min-jeong.

Van Kerkhof lag na een halve ronde een paar meter achter op haar vier concurrenten, maar dichtte het gat alweer snel. Ondanks de aansluiting leek ze kansloos voor een medaille, totdat Christie onderuitging. Na die val lag Van Kerkhof op plaats drie.

Achter de Italiaanse Arianna Fontana en Choi kwam Van Kerkhof ook als derde over de streep, maar nadat de jury de beelden had bestudeerd schoof Van Kerkhof door naar de tweede plek en werd Choi gediskwalificeerd wegens hinderen van Kim Boutin. Dat leverde de Canadese uiteindelijk het brons op.

Fortuinlijk naar finale

Van Kerkhof bereikte de finale met enig fortuin. In de kwartfinale trof ze de nummers één en drie van het wereldbekerklassement: Marianne St-Gelais en Arianna Fontana.

St-Gelais werd echter gediskwalificeerd nadat ze Van Kerkhof ten val had gebracht. Met nog maar drie schaatsers op het ijs kende de Nederlandse geen problemen.

In de halve finale trof ze onder meer Christie, die een ronde eerder een olympisch record had gereden. Van Kerkhof reed in laatste positie toen haar drie concurrentes naar de buitenkant werden gezwiept door de val van de Chinese Qu Chunyu.

Van Kerkhof greep de leiding en stond die niet meer af. Christie en Boutin gingen wel beiden met Van Kerkhof naar de finale, omdat ze waren gehinderd door Qu.

STER Reclame