Artistieke hotspot 5Pointz voordat het gesloopt werd
NOS NieuwsAangepast

Graffiti New York overgeschilderd, miljoenen voor kunstenaars

Graffitikunstenaars in New York krijgen gezamenlijk een schadevergoeding van zo'n 5,5 miljoen euro als compensatie voor de vernieling van hun werken. De schilderingen waren aangebracht op oude pakhuizen.

De eigenaar van de panden liet de muren in 2013 wit schilderen. Daarop stapten 21 kunstenaars naar de rechter. Die geeft ze nu gelijk en oordeelt dat de eigenaar, Jerry Wolkoff, tientallen kunstwerken opzettelijk heeft vernield.

Inmiddels zijn de gebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Beschilderd pakhuis in het iconische 5Pointz

Volgens de rechter had Wolkoff de kunstenaars de kans moeten geven om hun werk te redden. Maar Wolkoff vindt dat zij hem juist dankbaar moeten zijn, dat hij ze zolang hun gang heeft laten gaan.

De projectontwikkelaar kocht het vastgoed in de jaren 70. In de jaren 90 werd hij door kunstenaars benaderd die de buitenmuren wilden gebruiken. Wolkoff gaf toestemming en algauw werd de plek een artistieke hotspot met de naam 5Pointz, vanwege de vijf stadsdelen die daar bij elkaar komen. Graffiti-spuiters uit binnen- en buitenland kwamen naar Queens, net als duizenden toeristen. De wijk diende ook als decor voor videoclips en films.

Er liepen vergaande plannen om in de panden een graffiti-museum op te richten, maar Wolkoff gooide roet in het eten door van de ene op de andere dag de muren wit te schilderen. De makers stapten naar de rechter en beriepen zich op een wet die kunstenaars beschermt.

De eigenaar liet de gebouwen wit overschilderen

Wolkoff heeft nog geprobeerd de kunstenaars mild te stemmen door ze 10.000 m2 beschikbaar te stellen in een van zijn nieuwe gebouwen. Maar dat aanbod sloegen ze af. "Hij vernielde de kunstwerken en de grootste toeristische attractie in Queens. Al bouwt hij de hoogste wolkenkrabber in New York, men zal zich Wolkoff herinneren om niets anders dan wat hij heeft kapotgemaakt", gaf graffitikunstenaar Jonathan Cohen als reden.

De graffiti-artiesten zijn blij met de uitspraak. Maar, zegt Cohen: "Het neemt niet weg dat het geliefde 5Pointz weg is en nooit meer kan worden vervangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl