NOS NieuwsAangepast

Randstad surft op de golven van de economische groei

Uitzendconcern Randstad heeft in 2017 een stevige omzetgroei geboekt. Robuust, zeggen ze zelf bij de op een na grootste uitzender ter wereld. De omzet komt uit op 23,3 miljard euro, een stijging van 13 procent. Er wordt dan ook goed verdiend aan het vinden van werk. De nettowinst steeg met 7 procent naar 631 miljoen euro.

Er wordt op veel plekken in de wereldeconomie geschreeuwd om mensen. De economie groeit, bedrijven starten of breiden uit en hebben steeds meer mensen nodig. Voor uitzendconcern Randstad is het dan ook goed surfen op de hoge golven van de economische groei.

De groei van tijdelijk personeel gaat in veel landen gepaard met dubbele cijfers. Vooral in Italië, Frankrijk en Spanje is de vraag naar mensen groot. In de Verenigde Staten bleef de groei vlak. "Het is gewoon moeilijk om aan mensen te komen in de VS", zegt Randstad-topman Jacques van den Broek.

Deltaplan

De krapte op de arbeidsmarkt blijft een probleem en het tekort aan mensen zet een rem op de economische groei. Randstad herhaalt het pleidooi van een jaar geleden voor het binnenhalen van meer kennismigranten en pleit voor een deltaplan voor sectoren als de zorg en het onderwijs.

"Je gaat dit niet oplossen op een traditionele manier, je moet anders gaan nadenken over meer uren per week maken, kunnen we technologie gebruiken, anders kijken naar zij-instromers", zegt Van den Broek in het NOS Radio 1 Journaal. "We zien een uitstroom uit witteboordenbanen, die zouden in het onderwijs een prima rol kunnen spelen. Maar dan moet je met elkaar gaan zitten, eisen veranderen over diploma's, en dus pragmatischer worden."

Selecteren aan de poort

De groep vluchtelingen en asielzoekers lost het probleem volgens Van den Broek ook niet op. "Van de groep vluchtelingen is 15 procent hoger opgeleid, bij de Nederlandse beroepsbevolking is dat 35 procent. Wat binnenkomt is minder goed opgeleid dan Nederlanders en puur economisch geredeneerd niet de doelgroep die je wat dat betreft nodig hebt."

"Wat je kunt doen is heel snel de mensen eruit pikken die wel een goede arbeidsmarktpositie hebben. Maar dat ligt heel gevoelig. Je gaat selecteren aan de poort, maar ik denk wel dat je dat zou moeten doen", zegt de topman van Randstad.

Elke dag 626.000 mensen aan het werk

Wereldwijd zet Randstad dagelijks 626.000 mensen aan het werk. Bij Randstad werken 32.000 mensen in 4750 kantoren in 39 landen. De Noord-Amerikaanse markt is met 4,2 miljard euro goed voor 20 procent van de omzet, in Nederland wordt 3,3 miljard omgezet.

Beleggers zijn ingenomen met de cijfers. Het aandeel Randstad opent meer dan drie procent hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl