Outsider Davis wil wat rechtzetten op de 1.500 meter
Ooit waren ze elkaars grootste concurrenten. Dat Shani Davis een foto van Erben Wennemars op zijn koelkast had geplakt om te voorkomen dat de Amerikaan een koekje zou pakken, is alom bekend.
De concurrentie bereikte een climax op 1.000 meter bij de Olympische Spelen van Turijn, waar ze samen op het podium stonden. Davis won goud, Wennemars brons. Maar waar de 42-jarige Dalfsenaar tegenwoordig zijn schaatstitels haalt op de marathon voor veteranen, doet de 35-jarige Davis woensdag doodleuk een gooi naar eremetaal op de 1.500 meter.
Favoriet is de routinier niet meer, maar niemand durft hem helemaal uit te vlakken voor de prijzen. Ook Wennemars niet: "De Shani Davis die ik ken gaat altijd voor goud". Davis, lachend: "Dat probeer ik. Maar ik ben ook realistisch."
Rel
Wie Davis hoort en ziet - pluizige muts, stepje als vervoermiddel - zou zich kunnen vergissen en denken dat hij de Spelen niet zo serieus meer neemt. Niets is minder waar, zo bleek op de dag van de openingsceremonie.
Davis rekende erop dat hij de Amerikaanse vlag zou dragen en had ook de steun van vier van de acht sportbonden die een stem hadden in de aanwijzing.
Uiteindelijk ging de eer aan zijn neus voorbij. Het Amerikaanse olympisch comité besloot een muntje op te gooien en daaruit kwam rodelaarster Erin Hamlin tevoorschijn.
Op Twitter deelde Davis zijn frustratie over die beslissing en de rel werd breed uitgemeten in de internationale pers. "Het zijn mijn vijfde Spelen en het leek me speciaal om de vlag te dragen", vertelt Davis, die de opening vervolgens meed. "Ik ben eroverheen. Het is beter zo. Ik had de rust waarschijnlijk toch nodig."
Eigenlijk past dat incident ook wel bij de eigengereide Davis. Neem 2002, de eerste Winterspelen waar Davis zich voor geplaatst had. Niet als langebaanschaatser, maar als shorttracker.
Boze tongen beweerden dat Davis zijn olympisch startbewijs te danken had aan zijn vrienden Apollo Anton Ohno en Rusty Smith. Zij zouden Davis bij Amerikaanse trials hebben laten winnen.
Eenmaal in Salt Lake City pakte Davis na de openingsceremonie zijn koffers om naar Italië af te reizen voor de jeugdwereldkampioenschappen langebaanschaatsen. Hij won daar de 1.500 meter.
Schaatspak-gate
Vier jaar later werd Davis in Turijn voor het eerst olympisch kampioen op de 1.000 meter. Op de 1.500 meter eindigde hij als tweede.
In de zestien jaar daarna ontpopte Davis zich tot de koning van de middenafstanden. Zijn wereldrecord op de 1.500 meter van 1.41,09, gereden op 11 december 2009 in Salt Lake City, werd pas dit seizoen verbeterd door Denis Joeskov (1.41,02).
Olympisch goud op de schaatsmijl won hij nooit, wel twee keer zilver naast zijn gouden plakken op de 1.000 meter. Maar vier jaar geleden in Sotsji werden zijn kansen te grabbel gegooid doordat de Amerikaanse ploeg voor de verkeerde schaatspakken had gekozen.
Daarom heeft Davis speciaal voor Pyeongchang een eigen schaatspak laten maken. "Bij de vorige Spelen vond ik het pak heel slecht. Dus heb ik het nu zelf geregeld."
Davis heeft altijd zijn eigen route uitgestippeld. Een route die hem heel veel medailles heeft opgeleverd. Komt daar woensdag nog een fraaie bij?